Šta su Slovenci savjetovali u vezi s Pelješkim mostom

Vijesti 30. jul 201809:29 > 09:35
N1

Bojim se da sa početkom ovih radova neko smatra da je slučaj završen i to objektivno ugrožava suverenitet BiH, kazao je za N1 prof. dr. emeritus Munir Jahić.

U Stonu na poluostrvu Pelješcu danas bi trebalo biti održano uvođenje u posao gradnje Pelješkog mosta, kojemu će prisustvovati ovlašteni predstavnici naručitelja, odnosno Hrvatskih cesta i izvođača radova.

Jahić je gostujući u emisiji Novi dan kazao da bi gradnja Pelješkog mosta ugrozila pristup BiH ka otvorenom moru, na šta ona ima pravo kao pomorska država.

“Tokom svoje karijere u bivšoj državi i rada u Vladi od ‘91. do ‘93. učestvovao sam u jako puno projekta prostornog planiranja, znao sam mnogo oko koridora, željezničke strukture, a imao sam dosta informacija oko pomorskog saobraćaja. Tako da sam sa jednom grupom ljudi, specijalista, napravio analizu gdje je najpovoljnija trasa Koridora Vc. Poslije je došao Dayton, došli su novi ljudi, očekivao sam da će nas neko pozvati da vidimo šta je u novim uslovima. Pošto do toga nije došlo mi smo formirali Pomorsko društvo BiH sa namjerom da utičemo na našu vlast”, ispričao je Jahić, te je nastavio:

“Mi smo kao Pomorsko društvo 2006. predlagali vlasti kako djelovati, uvijek smo govorili da kraj Koridora Vc bude u Neumu, a ne u Pločama, u Bijači. Javili su nam da ne gubimo vrijeme jer se dogovorilo da kraj Koridora bude u Bijači. Tako su se dogovorile tadašnje stranke na vlasti, SDA i HDZ. Oficijelna vlast je potpuno zanemarila činjenicu da smo pomorska država. Što se tiče Pelješkog mosta mislim da se generalno jako puno zatajilo, zakasnilo, da su se pojavile neke ekspertne grupe koje su “nasjele” na priču. I to je kao navodno usaglašeno”.

Profesor je istakao da se poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma moralo sa susjedima prvo ući u aražman u vezi sa rješavanjem pitanja granica.

“O mostu neću da pričam, on je bespredmetan. Zakasnilo se jako mnogo, a povelja koja je potpisana od Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana, koja nije ratificirana, govori da je akvatorijum Neuma na neki način unutrašnje more Hrvatske. Hrvatska je u vezi ovoga kasnije donijela zakon. BiH se morala više aktivirati. Imam utisak da unazad nekoliko mjeseci da je bilo nekog ‘komešanja’. Meni nije poznato da li je oficijelni dokument otišao prema UN-u, Evropskoj komisiji, Međunarodnom sudu u Haagu, a i ako je otišao misli da se zakasnilo”, zaključio je Jahić.

Ocijenio je kako će eventualna gradnja mosta ugroziti suverenitet BiH.

“Bojim se da sa početkom ovih radova neko smatra da je slučaj završen i to objektivno ugrožava suverenitet BiH. Most se ne smije graditi. Fizičke prepreke ni u zraku ni u nivou mora ne smije biti. Nisam pristalica ni tunela ispod mora. Gradnjom mosta bit će ugrožen prostor i krajolik. Jako je puno kolega iz Hrvatske predlagalo kao rješenje da se na Jonsko-jadranskom autoputu izgradi jedan tunel koji će imati izlaz za Neum”, otkrio je Jahić.

Ispričao je i koji je savjet kolega iz Slovenije dobio u vezi sa Pelješkim mostom.

“Najbolji primjer je slučaj Hrvatske i Slovenije. Moje kolege iz Slovenije kažu nemojte napraviti ni najmanju grešku da dozvolite da pričate o ovom mostu”, kazao je Jahić.

Na kraju gostovanja istakao je kako je država potpuno zanemarila činjenicu da smo pomorska zemlja.

“BiH do svoga mora ne može doći magistralnom cestom, što je apsurd. Nemate osjećaj da Neum pripada državi. Država je morala da bude tamo prisutna, da jednostavno osjeti šta znači imati morski zrak, biti na moru. Države se bore za svaki kilometar mora, a mi smo sebe doveli u situaciju da trčimo za nekim, da ga lovimo za rukav”, slikovit je bio Jahić.

Prof. dr. emeritus Munir Jahić predavao je na Beogradskom, Novosadskom, Prištinskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Mostarskom i Bihaćkom univerzitetu. Objavio je preko 150 naučnih i stručnih radova i 18 stručnih knjiga, većinu kao fakultetske udžbenike. Bio je ministar za prostorno planiranje i zaštitu okoliša u Vladi Republike BiH od 1991. do 1993. godine. Živi i radi u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.