Vremenska prognoza: Slijedi period visokih temperatura zraka

Vijesti 30. jul 201811:44 > 11:55
N1

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za prvu polovinu augusta, a kako navode, meteorolozi, očekuje nas promjena vremena u vidu iznimno visokih temperatura zraka.

Meteorolozi najavljuju i tropske noći u dijelovima BiH, a temperature zraka dosezat će 36 stepeni Celzijusa.

Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima očekuje se u periodu od 31. jula. do 2. augusta. u Bosni. Na području Hercegovine preovladavat će stabilno i sunčano vrijeme. Od petka 3. augusta usljed jačanja anticiklonalnog polja doći će do stabilizacije vremenskih prilika i u Bosni. Očekuje se više sunčanih sati, ali i lagani rast temperatura zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 17 °C do 23 °C u Bosni, a u Hercegovini između 21 °C i 25°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 28 °C i 34 °C u Bosni, a na jugu zemlje između 32 °C i 36°C.

U periodu od 6. augusta, prema raspoloživim modelima nastavit će se razdoblje visokih temperatura zraka. Maksimalne temperature u Bosni i Hercegovini bit će iznad 30 °C. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 23 °C. Na sjeveru Bosne i u Hercegovini očekuje se i pojava tropskih noći. U ovom periodu očekuje se veća vlažnost zraka kao i pojava lokalnih pljuskova.
Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se do 36 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.