Brojne reakcije iz BiH na početak gradnje Pelješkog mosta

Vijesti 30. jul 201818:48 > 20:10
N1

U Bosni i Hercegovini pristižu reakcije na početak roka, koji teče za gradnju Pelješkog mosta, od strane Hrvatske.

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović poručuje kako Bosna i Hercegovina ne osporava pravo Hrvatskoj da gradi Pelješki most, ali da mora braniti vlastite interese.

“Najava da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožvanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru. Republika Hrvatske već duže od 12 godina izbegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru”, kaže Izetbegović.

Da je tačna jučerašnja informacija koju je objavio N1 po kojoj se razmatraju moguće tužbe u Hagu i Hamburgu protiv Hrvatske potvrdili su i predsjedavajući Izetbegović, ali i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

“Mi ćemo još jednom uputiti jedan dopis prije svega premijeru Vlade Republike Hrvatske da se sjedne i da se otvore razgovori oko razgraničenja na moru. Ukoliko i na to se ogluši sa žaljenjem moram konstatovati da će Bosna i Hercegovina svoja prava morati braniti pred međunarodnim pravosudnim institucijama”, poručuje Osmanović.

Bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić pak tvrdi da ne postoje formalne pretpostavke kako bi bila pokrenuta tužba.

“Ali formalno-pravno je to nemoguće. Treba nam konsezus ostala dva člana Predsjedništva. Dakle, ne može on to sam uraditi. U tome je problem, ali to nije nikakva nova činjenica. To znamo otkad je završio rat. Vi uvijek imate u Vijeću ministara pa čak i u entitetskim vladama ministre koji štite interese drugih država”, ističe Komšić.

Ipak postoje i oni koji propituju aktivnosti prethodnih saziva bh. vlasti. Tako ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko postavlja pitanja šta su radila prethodna dva saziva Parlamenta po ovom pitanju”,

“Zašto se čekalo jedanaest godina da se pokrenu neke stvari. Osam godina, maltene nije bilo reakcije, osim poslana četiri dopisa a ta su četiri dopisa poslana od 2015 godine pa dosada. Ali, osam godina je vladala potpuna šutnja po tom pitanju. Dva saziva Parlamenta, nije se pokrenulo pitanje Pelješkog mosta…Tek sada zadnjih godinu dana kada se dobila informacija da će novac postati operativan pokreću se sve ove aktivnosti”, kaže Jusko.

Kao i inače u Bosni i Hercegovini ni po ovom pitanju nije postojao konsenzus, a Hrvatskoj je dopušteno da radi onako kako želi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.