Kadić: Na Domu naroda su se dešavale vrlo čudne stvari

Vijesti 31. jul 201808:52 > 09:06
N1

Nakon višesatnog zasjedanja, Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca Federacije BiH, usvojila je tekst zakona, i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Jasmin Kadić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da su se na Domu naroda dešavale vrlo čudne stvari, stvari koje se ne bi smjele dešavati.

Kadić ističe da je neizvjesno kada će se sjednica zakazati.

“Jučer je održana sjednica Komisije za usaglašavanje tekstova, usvojenih zakona u oba doma. Prema najavama poslije sjednice Doma naroda koja je održana prije par dana trebala je jučer da bude sjednica za usaglašavanje tekstova i najavljivano je zakazivanje sjednice oba doma u istom danu kojim bi bio potvrđen usaglašeni tekst. Sjednica nije zakazana. Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, jučer poslije završetka sjednice nije mogao potvrditi kada će te sjednice biti sazvane ali je najavio da će to tražiti od oba doma parlamenta. Prema iskustvu iz mandata, i kako su se stvari ranije odvijale možemo reći da je neizvjesno kada će oni sjednice zakazati. Do sada se uglavnom nisu poštovali dogovori odnosno ono što su najavljivali”, kazao je Kadić i dodao:

Od sutra su zvanično prema nekom rasporedu odmori, svi zastupnici bi mjesec dana trebalo da su na odmoru ali to ne mora biti tako. Prema poslovniku oba doma sjednica se može zakazati u osmom mjesecu, sutra, naredne nedjelje a da li se kupuje dodatno vrijeme to ćemo vidjeti”.

Šta stoji u usaglašenom tekstu Zakona?

Tu je nastao jedan bućkuriš kako sam ga ja nazvao iz prostog razloga jer je prvo došao prijedlog od strane Vlade FBiH koji je vrlo loše tretirao prije svega zahtjeve boraca, protestanata ispred zgrade Parlamenta Federacije i na sjednici je usvojeno više različitih amandmana po istim članovima zakona. Prije svega po članovima zakona koji se odnose na regulisanje boračkog dodatka kao jednog od zahtjeva boraca. Ti amandmani koji su usvojeni su totalno različiti, totalno različiti modeli u samom pristupu rješavanja tog modela. Od toga kako se borci kategoriziraju, visine boračkog dodatka, načina finansiranja boračkog dodatka itd. Ta sjednica je završena da su svi amandmani prihvaćeni, imali smo totalnu zbrku. Poslije toga taj zakon je išao na Don naroda i na Domu naroda su se dešavale vrlo čudne stvari, stvari koje se ne bi smjele događati.

Koje stvari?

Dostavljen je zakon sa Predstavničkog doma sa svim amandmanima prema Domu naroda. Desilo se da se sjednica završiila na način da su delegati u Domu naroda se izjašnjavali isključivo o predloženom zakonu od strane Vlade FBiH i usvojenim amandmanima od strane Vlade FBiH a ne o amandmanima uloženim od strane zastupnika i od strane boraca kampa koji su imali svoje amandmane. Već samo o prijedlogu Zakona koji je poslala Vlada FBiH. Tek nakon pristiska boraca koji su se nalazili u sali za sjednice Doma naroda su dati na glasanje i to samo amandmani boraca kampa. Desilo se što je po meni nedopustivo, proceduralno, jeste da se Dom naroda uopće nije izjasnio o ostalim amandmanima koji su isto tako bili usvojeni na Predstavničkom domu, i ja sam imao tri amndamana koji se nisu direktno ticali boračkog dotatka nego drugih stvari.

Šta je jučer usvojeno u usaglašenom tekstu kada su u pitanju amandmani?

Jučer su uzeti ponovo svi amandmani u razmatranje na Zajedničkoj komisiji. Ono što je po meni loše je da smo uopšte došli u situaciju da Zajednička komisija za usaglašavanje teksta radi posao domova. Jučer je deset ljudi koji sjede u komisijama trebalo da usaglasi ono što smo mi mogli i trebali da radimo u domovima. Uzeti su u obzir svi amandmani i koji je rezultat usaglašenog teksta to ćemo vidjeti kada se dostavi taj tekst, jer se jučer radilo na sjednici na način da su svi iskazivali ponovo želje, ukazivane su određene manjkavosti i na kraju je kompromisom boraca Armije BiH i HVO-a nađeno rješenje. Uvaženi su zahtjevi boraca kada je u pitanju javna objava registra i borački dodatak. Vrijednost boračkog dodatka iznosi 6 KM po mjesecu učešća u ratu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.