Bevanda pisao Plenkoviću: Zvizdićev stav je njegov osobni

Vijesti 31. jul 201812:57 > 13:05
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda danas je uputio predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću pismo povodom izgradnje Pelješkog mosta.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

“Želim Vas upoznati sa činjenicama vezanim za pismo predsjedatelja Vijeća ministara BiH g. Zvizdića upućenog Vama 30.srpnja.2018.godine, na temu izgradnje Pelješkog mosta.

Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njegove stranke, odnosno Stranke demokratske akcije (SDA).

Bitno je istaknuti da je Vijeće ministara BiH na 108.sjednici održanoj 19.srpnja.2017.godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH g. Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

Naglasio bih također da g. Zvizdić, i ovom prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH.

Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH. Također, navodi g. Zvizdića o ˝posljednjim zvaničnim stavovima nadležnih organa Bosne i Hercegovine˝ predstavljaju jednostrane poteze isključivo jedne političke stranke i to Stranke demokratske akcije (SDA).

Tu naglašavam da su pisma g. Osmanovića od 28.kolovoza.2017.godine, g. Zvizdića od 6.rujna.2017.godine i g.Džaferovića i g. Softića od 6.rujna.2017.godine njihovi osobni stavovi za koje nisu dobili suglasnosti kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tako ni Zastupničkog doma niti Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Ističem da je 7. srpnja 2017.godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Pelješki most bio je jedna od tema o kojoj se raspravljalo. G.Zvizdić nikad nije dao na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usuglašene zaključke po točkama ove sjednice o kojima su se svi izjasnili.

Smatram da je moja dužnost kao zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji.”

Podsjećamo, Zvizdić je sinoć uputio pismo Plenkoviću u vezi početka gradnje Pelješkog mosta, u kojem je naznačio da Hrvatska nije iskazala spremnost da se odgovorno pristupi traženju i iznalaženju adekvatnih rješenja u pogledu konačnog utvrđivanja granice na moru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.