Mostarci bježe sa 40+ stepeni, turisti uživaju

Vijesti 31. jul 201817:30 > 17:32
N1

Deset sati ujutro - živa na gradskom termometru doseže do skoro 40 stepeni. Građani užurbano u jutarnjim satima obavljaju dnevne aktivnosti, kako bi najtopliji dio dana proveli u svojim domovima. Navikli na mostarske vrućine, građani kažu snalaze se na razne načine.

– “U toku dana nekako izdržim, međutim noću je malo nezgodno, noćas je bilo jako vruće, napravim propuh , sve što imam otvore – ja otvorim sve”;

– “Rješenje tražimo u moru”;

– “Istuširaš se kad dođeš kući, lezi kad je žega kući, kad zahladi opet izađi hodaj i tako“, kazali su Mostarci.

Mnogi spas od vrućina pronalaze na obližnjim kupalištima.

– “Dođem ovdje više puta, kad godim imam slobodnog vremena. Podnosim dobro vrućine, sad u hladu sjedim, uživam”;

– “Na Bunici sam uvijek, svaki dan, od početka do kraja sezone, ja zadnja uvijek odem”, poručuju posjetioci.

Dok Mostarci traže hladovinu , turistima sunce ne smeta. Uprkos visokim temperaturama veliki broj njih razgleda znamenitosti Starog grada, dok se drugi kupaju u Neretvi.

– “S obzirom da smo mi iz Španije, gdje je isto ovako vruće, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće pa nam to nije problem”;

– “Pijem mnogo vode, imam šešir koji me štiti od sunca, i jednostavno uživam u ovom prelijepom gradu”; kazali su nam turisti.

U Domu zdravlja Mostar do sada nije zabilježen porast broja pacijenata . Ali zbog visokih temperatura zraka upozoravaju građane kako je potrebno biti na oprezu.

“Naši liječnici savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom, oblačiti se laganije, prozračnije, jesti laganiju hranu, dijetalnu s više vlakana, posebice voće i povrće, čuvati se od prekomjernog izlaganja suncu, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, posebno ova upozorenja vrijede za hronične bolensike, te starije osobe i malu djecu”, kazala je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Visoke temperature najteže padaju građevinskim radnicima čiji posao u ovakvim uslovima iziskuje mnogo napora.

Pred kamere ne žele, jedino osveženje im je kažu hladna voda, posustajanja nema jer su rokovi za završetke radova od ranije zacrtani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.