Da li su bh. političari zaslužili godišnji odmor

Vijesti 01. aug 201817:08 > 17:23
N1

Državni parlamentarci od danas su na kolektivnom godišnjem odmoru. Važni zakoni koji mjesecima čekaju usvajanje, poput izmjena Izbornog i Krivičnog zakona čekaće septembar ili možda postizborni mandat. No, parlamentarci će na odmor punih džepova. Iako nisu uradili mnogo, mjesečno su inkasirali po nekoliko hiljada maraka.

Prema podacima dostupnim na web stranici državnog parlamenta, od početka godine, Predstavnički dom zasjedao je 16 puta, Dom naroda 9, a održana je i jedna zajednička sjednica. Skromno, baš kao i rezultati. Rad državnih parlamentaraca za N1 je komentarisao Ivica Ćavar, monitoring konsultant CCI-a.

”Ovo je možda jedan od najlošijih saziva Parlamentarne skupštine BiH. A pritom ne treba zanemariti da i dalje primaju enormne plate, negdje od 4.800 do čak 6.500 KM, što je 6 do 8 prosječnih plata zaposlenih u BiH”, rekao je Ćavar.

Plate velike, a velika je i lista zakona na čekanju. Od dopuna zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, izmjena zakona o krivičnom postupku te Izbornog zakona BiH.

”To je problem Parlamentarne skupštine što usvaja mali broj zakona a odbija često i puno veći broj zakona od usvojenih i to je specifikum ne samo u regiji nego i šire, možda i u svijetu. Niti jedna petina vlastitog plana zakonodavnih aktivnosti nije realizovana u ovom periodu”, objasnio je Ćavar.

Jedan od razloga je i loša saradnja sa Savjetom ministara BiH, ističe Ćavar. Istog je stava i poslanik SDP-a BiH, Saša Magazinović. Kaže, da su čekali zakone iz Savjeta ministara, mnogo bi sjednica bilo bez dnevnog reda.

”Daleko je to od efikasnosti. Daću vam primjer. Jedan od zakona koji sam predložio u maju mjesecu. Na sjednici koja je održana prije nekoliko dana prvi put se o njemu raspravljalo. Zamislite koja je to sporost parlamenta u vrijeme kada treba da usvajate zakone, dostižete evropske standarde”, rekao je Magazinović.

S druge strane, Damir Arnaut, poslanik SBB-a je sljedećeg mišljenja:

“Mi smo imali više zakona po glavi poslanika nego Savjet ministara. Konkretno, ja sam predložio tri zakona koja su usvojena – jednim je ukinut ”bijeli hljeb”, drugim naknada za komisije, trećim data prednost Hitnoj pomoći nad političarima. Nijedan ministar u ovom mandatu nema tri zakona koja su prošla.Tako da svako snosi odgovornost za svoj rad ili u nekim ili većini slučajeva, nerad”, ukazao je Arnaut.

Bez obzira na rezultate, parlamentarci su od danas na godišnjem odmoru. Privilegija je to, kaže analitičar Almir Terzić, na koju nemaju pravo.

”Parlamentarci u BiH imaju najmanje prava da idu i da sebi priskrbe taj luksuz da budu na kolektivnom godišnjem odmoru. Migrantska kriza je jedno od važnih pitanja za BiH, Parlamentarna skupština nije smogla snage da održi ili vanrednu ili posebnu sjednicu tim povodom. Nismo dobili aktivaciju MAP-a, nemamo pripremljene odgovore na dodatna pitanja, nismo završili proces ratifikacije ni prijema u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Sve su ovo priče zbog koji bi, u najmanju ruku, u nekoj drugoj zemlji Parlament non stop zasjedao i nikome od poslanika ne bi na pamet palo da ode na godišnji odmor”, smatra Terzić.

U BiH pak, ova pitanja sačekaće septembar. Sačekaće i građani. Neće čekati jedino parlamentarci. Njihova primanja su zagarantovana, bez obzira na rezultat i učinak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.