Pelješki most – protiv, za i suzdržan

Vijesti 01. aug 201819:21 > 19:39
N1

Izgradnja Pelješkog mosta je ponovo uzburkala političke duhove u BiH. Neslaganja su u Predsjedništvu BiH. Dok Bakir Izetbegović optužuje Dragana Čovića da radi za Hrvatsku, Čović odgovara: Ovi što galame, više dijele BiH nego drugi. Treći pak član Predsjedništva, Mladen Ivanić očekuje konačan institucionalan stav tvrdeći da tužba nije moguća.

Razgovor sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH o Pelješkom mostu bio je neugodan, otkriva za N1 Bakir Izetbegović rekavši da očekuje precizan EU odgovor. Izetbegović otkriva i to da je svog kolegu Dargana Čovića pitao hoće li promijeniti stav o Pelješkom mostu. Dobio je negativan odgovor.

“Imamo obavezujuće osluke Predsjedništva BiH koje su stare 10 godina, ali nikada nisu povučene, imamo stavove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dakle obavezujuće, i mi ćemo po njima postupati. Na konkretan vaš upit – ko, kad, šta će uraditi – ja vam neću odgovoriti. Zato što imamo jednu opstrukciju, dakle, imamo igrače unutar sistema bosanskohercegovačkog koji blokiraju te naše pokušaje. Na svako pismo oni odgovore drugim pismom, na svaki naš pokušaj… Hoćete reći da nema saglasnosti? Da, imate uvijek one koji će pokušati da blokiraju. Da li će se to onda moći izvršiti ako nema saglasnoti? Pa mislim da jeste. Na ‘vrućem režimu’ će pitanje biti održano do izbora. Nadam se promjeni odnosa prema ovoj zemlji nakon 7. oktobra. Do tada ćemo mi poduzeti korake koje smo poduzeli”, rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, s druge strane, smatra da je pitanje Pelješkog mosta nadmudrivanje u političke svrhe usljed nedostatka predizbornih tema.

“Da li će se nastaviti analiza šta je ko uradio 2007., tada u ulozi predsjedavajućeg Predsedništva gospodin Radmanović, to smo sve imali na sjednici Predsjedništva BiH zauzeli svoje stavove i vrlo je jasno – nijedna institucija BiH nikad nije zatražila od Republike Hrvatske da obustavi izgradnju mosta. Uostalom, zar bi Evropska komisija dozvolila da 80 posto njihovih sredstava se da za izgradnju tog projekta, a da nije sve formalno pravno čisto”, smatra Čović.

Tužba se ne može desiti – stava je i Izetbegovićev i Čovićev kolega iz državnog Predsjedništva Mladen Ivanić.

“Ako bi bila saglasnost i njih dvojice onda – da, a ovako da ja budem taj koji opredijeljuje zaista ne, ali zaista ne. I to sam da budem iskren očekivao i od mojih kolega kada je bila tužba za reviziju. Ovdje je evidento pitanje političke bitke i nedostatka jasne vizije – šta ustvari mi hoćemo. Jedni kažu ne smije se graditi most, drugi kažu smije se graditi most. Vjerovatna je istina u tome da će taj most bit napravljen i da on i nije protiv interesa Bose i Hercegovine ako odgovara tehničkim gabaritima, ali nije riješeno prethodno pitanje koje se zove izlazak na more i neko treba da ponudi taj sporazum”, kazao je Ivanić.

Tri člana Predsjedništva, tri različita stava. I dalje su na političkoj sceni dileme o pitanju Pelješkog mosta – 11 godina nakon zaključka da je Bosna i Hercegovina protiv gradnje mosta do rješavanja pitanja granice na moru i devet godina nakon pisma tadašnjeg predsjedavajućeg Presjedništva BiH, Nebojše Radmanovića u kojem se traži riješavanje razgraničenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.