Čas sunce, čas kiša: Kada će doći istinsko ljeto

Vijesti 01. aug 201820:06 > 20:24
N1

Posljednjih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini obilježilo je krajnje nestabilno vrijeme. Od iznimno visokih temperatura zraka pa sve do iznenadnih pljuskova i jakih grmljavina. Kakav uticaj ove nagle vremenske promjene imaju na građane ? I hoćemo li i kada u avgustu napokon dočekati pravo ljetno vrijeme?

U jutarnjim satima je sunčano, a u popodnevnim kišovito. Naočale u jednom dijelu dana, kišobrani u drugom. Stalne smjene visokih temperatura, nagli pljuskovi, grmljavina, sparina – sve ovo se odražava na zdravlje ljudi. U Hitnoj pomoći Sarajevo posljednjih sedmica bilježe povećan broj pacijenata uslijed vremenskih neprilika. Malaksalost, mučnine i glavobolje najčešće su tegobe sa kojim se pacijenti javljaju ljekarima. Česte i nagle promjenama vremena najviše utjecaja imaju na meteoropate i hronične bolesnike.

“Vremenske nepogode utječu na pacijente, pogotovo hronične bolesnike. Primijetili smo da su to najčešće bolesnici koji imaju neurološke probleme. Također, to su psihijatrijski bolesnici, kardiovaskularni. Njima svakako savjetujemo da redovno uzimaju svoju terapiju i da ako primijete pogoršanje svog stanja da se jave u svoj dom zdravlja”, ukazala je Dijana Ibrahimović Čustović, specijalista urgentne medicine.

Ljekari savjetuju nošenje laganije odjeće, veću konzumaciju tekućina, obraćanje pažnje na kvarljivu hranu, te da se, ako je moguće, boravka na otvorenom – izbjegava. Klimatolog Željko Majstorović kaže da su prvi mjeseci i inače prepoznatljivi po nestabilnom vremenu. Ipak, naglašava, da u posljednje nagle vremenske promjene koje bilježimo nisu očekivane.

“Ovo što se dešava jeste posljedica klimatskih promjena i mi vidimo različite vrste ekstrema. U vrlo bliskim dijelovima svijeta imamo sa jedne strane poplave a sa druge strane suše”, objasnio je Majstorović.

Suše, požari, poplave kojim svjedočimo su uslovljeni globalnim zagrijavanjem i rastom temperatura, upozorava Majstorović. Rast prosječne temperature za oko jedan stepen koji je zabilježen u posljednjih 100 godina, ma koliko neznačajnim se činio, može da ima velike posljedice na vremenske prilike globalno.

“Grije se čitava planeta. Ne samo atmosfera već i površina mora i kopno. Sve skupa zajedno, upotrijebit ću narodni izraz – zakuhalo se. Sve su brža kretanja zračnih masa zahvaljujući toj povećanoj energiji i to nam donosi te ekstreme – čas poplave, čas suše. Ove godine imamo svega toga na pretek”, dodao je Majstorović.

Građani Sarajeva kažu da trenutne vremenske neprilike dobro podnose. Ipak, spremni su i željno očekuju ljeto:

“Nosim naizmjenično kišobran i naočale. Ali meni ne smeta. Ja sam iz Hercegovine pa malo lakše podnosim to sve”.

“Malo je problematično ovo vrijeme. Promjenljivo pravo. Jest malo problem za starije ljude, al za mlađe, poput mene… jest teško. Ne znaš hoćeš li kišobran il kako šta… Ali vremenska prognoza i šta te potrefi”.

“Ja to sve dobro podnosim. Ja se nadam da i drugi isto. Nisam meteoropata ali vjerovatno ima puno ljudi koji su osjetljivi na to”, riječi su građana s kojima smo razgovarali.

Meteorolozi obećavaju ljeto. Toplije vrijeme i smanjene padavina obilježit će mjesec pred nama. Oni koji su planirali odmor u nekom od primorskih gradova ovog regiona, svoje planove ne bi trebali odgađati, jer će vrijeme u tim mjestima biti izrazito sunčano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.