Delegacija EU u BiH o Pelješkom mostu

Vijesti 01. aug 201820:51 > 20:52
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za N1 kazao je da je posljednji razgovor sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom "bio i pomalo neugodan". Izetbegović kaže da je u vezi Pelješkog mosta njegov kabinet uporno dostavljao materijale Wigemarku i EU delegaciji, ali da nikada nije dobio odgovore.

“Ja sam tražio da mi konačno da precizan odgovor na upite. Dolazili su do nas odjeci da je gospodin Lemaitre (Marc Lemaitre, generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije) uputio pismo Hrvatskoj vladi u kojoj traži da se to prethodno riješi sa Bosnom i Hercegovinom, dakle pitanje granice i našeg pristupa moru, pa da se onda pristupi gradnji. Dolazile su stvari koje su obećavajuće, koje stoje na liniji zaštite naših prava. A onda se odjednom sve to prelomilo, bez odgovora Bosni i Hercegovini”, kazao je Izetbegović za N1.

Kako je kazao, postavio je nekoliko pitanja Wigemarku.

“Ja sam ga pitao: ‘Zašto vi lično niste učinili sve što treba i dali nama konačni odgovor da znamo na čemu smo? Zašto se na takav način Evropska unija odnosi prema Bosni i Hercegovini i vi lično?'”, kazao je Izetbegović za N1.

Na upit N1 o ovom pitanju iz Delegacije Evropske unije u BiH su odgovorili: 

“Komisija je pažljivo analizirala prijavu projekta koju je primila of Republlike Hrvatske za sufinansiranje mosta na Pelješcu i provjerila da li su ispunjeni svi zahtjevi i procedure iz Uredbe o kohezionoj politici prije nego što je projekt usvojen 7. juna 2017. Na osnovu dodatnih informacija koje je Hrvatska dostavila, Evropska komisija je zaključila da ne postoje nerješeni pravni problemi sa ovim projektom kada su u pitanju unutrašnje procedure Komisije i EU. U skladu sa članom 77 (4) Ugovora o funkcionisanju Evropske Unije (TFEU), geografska razgraničenja granica spadaju u nadležnost država članica, u skladu s međunarodnim pravom. Kako institucije EU nemaju nadležnosti u ovoj oblasti, Komisija je u duhu dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih neslaganja oko demarkacije granice”, naveli su za N1 iz Press ureda Delegacije EU/EUSR-a u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.