Kovačević: Javni organ mora imati pravo pristupa podacima

Vijesti 02. aug 201810:06 > 10:27
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon poziva Poreske uprave FBiH onima koji zarađuju novac u inozemstvu za plaćanje poreza retroaktivno od 2015. godine. Javni organ mora imati pravo pristupa podacima kazao je u tom kontekstu Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Svakim danom je sve veća potreba za obradom ličnih podataka kazao je Petar Kovačević.

“Zaštita ličnih podataka ni u kom slučaju ne znači da se lični podaci ne obrađuju. Upravo suprotno. Svakim danom je sve veća potreba za obradom ličnih podataka. To podrazumijeva kvalitetne zakone, jasna pravila, jasne procedure i naravno odgovornost. U konkretnom slučaju za nas nema nikakav problem. Treba poći od relevantnih zakona koji to pitanje uređuju. Imamo Zakon o poreskoj upravi, zakon o porezima, na dohodak i na poklone. Da li su ta rješenja u potpunosti usklađena sa nekim drugim stvarima ne mogu o tome govoriti. Javni organ mora imati pravo pristupa podacima koji su mu potrebni za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti. To je i u skladu sa našim zakonom, Zakonom o zaštiti ličnih podataka”, istakao je Kovačević.

Nekoliko građana se obratilo poreskim uredima širom FBiH da bi prijavili doznake. Kazali su da su im poreznici rekli da su te podatke već dobili od banaka. Kovačević ističe da su dobili prigovore i da će ispitati da li je ta obrada urađena zakonito.

“Jučer smo dobili dva prigovora i provešćemo u potpunosti postupak i vidjeti da li je ta obrada konkretno po ovim prigovorima zakonita ili nije. Onda ćemo moći se odrediti. Načelno poreska uprava treba da ima pristup podacima koji su joj potrebni. Isto kao i u drugim rješenjima. Imamo Zakon o pranju novca koji nameće i proaktivan pristup bankama i ostalim da Finansijsko- obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu dostavljaju podatke. To što ima legitiman cilj i to je potrebno u demokratskom društvu da bi se obezbjedile te vrijednosti. Da bi se spriječio kriminal, pranje novca, podrška terorizmu”, naglasio je on.

Postoje rješenja koja nisu dovoljna institucijama.

“Imamo drugih rješenja koja nisu dovoljna tim institucijama koje se bave važnim poslovima, kao što je spriječanje sukoba interesa. Famozni imovinski kartoni koji se popunjavaju i više služe za zabavljanje javnosti a ne znog vrijednosti koja treba da se uspostavi. Šta je problem da to tijelo koje se bavi spriječavanjem sukoba interesa ima pristup svim podacima koje ja kao imenovano lice navedem. Da provjeri da li su oni tačni i da na kraju donese odluku a ne da ja popunim obrazac i na neki način se izrugivam tome. To smo imali u određenim obrascima državnih ministara koji u rubrici “vozilo koje posjedujete” navede da je to vozilo i da je ono prodato. Sad se postavlja pitanje, kakva je to situacija. Navede npr. Golf 2 – prodato. Obrada ličnih podataka ne znači da se podaci ne obrađuju već je potrebno obezbjediti zakonitu obradu”, kazao je Kovačević.

I država ima obaveze prema građanima.

“Država ima legitimne zahtjeve prema građanima poput poreza. To je javni legitimni interes. Kako ćemo ako se uruši poreski sistem ali i država ima obaveze prema građanima. Da obezbjedi da uživaju u ljudskim pravima kao što je Zakon o zaštiti ličnih podataka, što je jedno od osnovnih ljudskih prava”, podcrtao je on.

Potrebno je tražiti samo podatke koji su potrebni da bi institucija odradila posao koji je njena nadležnost.

“Poreska uprava bi trebala da se obrati sa zahtjevom da traži podatke o konkretnom licu koje je prepoznato kao poreski obveznik, da se pozove na adekvatan pravni osnov i da traži one podatke koji su joj potrebni da bi uradila ono što je njena nadležnost. Ako su to uplate za prihode ili poklone, znači samo taj podatak. Neće tražiti podatke o stanju na računu, kreditima jer to jednostavno nije u njihovoj nadležnosti niti im je to potrebno za obavljanje njihovih poslova. Tražiti će podatke u onom obimu i onoj mjeri koji im je potrebno za tu svrhu, iznos koji je uplaćen iz inostranstva”, stav je Kovačevića.

U Zakonu o poreskoj upravi nema ništa sporno.

Može biti pojedinačna obrada za određeno lice, konkretna obrada može biti protivzakonita i svaka obrada koja je legalna, legitimna u jednom momentu može postati protivzakonita. Načelno ovdje govorimo da ne vidimo nikakav problem da javni organi, ne samao Poreska uprava, policijski sektor, tužilaštvo imaju pristup. Postavlja se pitanje zloupotrebe podataka od strane javnih organa kada obrađuju te podatke u svhe koje nisu u skladu sa osnovnom svrhom u kojoj su prikupljeni”, rekao je Kovačević

Kovačević je kazao da je urađen novi prijedlopg Zakona o zaštiti ličnih podata.

“Jedan od prioriteta EU u 2016. godini bila je reforma zakonodavstva u oblasti zaštite ličnih podataka i usvojena je nova uredba, direktiva koja je stupuila na snagu u maju 2016. godine a primjenjuje se od maja 2018.godine. Bosna i Hercegovina se obavezala da će se usklađivati zakone sa evropskim u toj oblasti. Ne samo Zakon o zaštiti ličnih podataka već i ostale zakone poput ovih o porezima, policijskim službenicima. Agencija je upoznala Parlamentarnu skupštinu BiH kroz svoj redovan Godišnji izvještaj u 2016. godini sa tom činjenicom. Očekivali smo određenu reakciju, da će Parlamentarna skupština reagovati, međutim to nije uslijedilo. Prošle godine smo pisali posebnu informaciju Savjetu ministara da se rade izmjene, dopune ili novi zakon i na žalost i tu je išlo kako mi nismo očekivali. Išlo se u formiranje radne grupe, na kraju su tražili od nas učešće i nevoljno smo pristali da učestvujemo u radnoj grupi jer nam to nije posao. Posao Agencije kao nezavisnog nadzornog organa nije da učestvuje na takav način. Mi dajemo mišljenje na zakone koju uključuju i regulišu obradu ličnih podataka pa i na Zakon o zaštiti ličnih podataka. Videći da to neće ići kako treba Agencija je sama obezbjedila pomoć od Taiex-a, preko IPA-e, dolazile su nam kolege iz Njemačke i Hrvatske i uradili smo prijedlog novog Zakona o zaštiti ličnih podataka. Prevedan je, bio je na analizi eksperata iz Velike Britanije, vraćen nam je sa komentarima tako da se nadamo da ćemo u ovom mjesecu imati konačan prijedlog novog Zakona o zaštiti ličnih podataka”, istakao je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.