Borci nezadovoljni, najavljuju vanredno stanje

Vijesti 02. aug 201815:01 > 15:31
N1

Nakon što kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je danas zasjedao u Sarajevu, nije zakazao sjednicu tog Doma na kojoj bi trebalo da bude razmatran usaglašeni tekst zakona o borcima, pristižu i prve reakcije demobilisanih boraca.

Iako je objašnjenje iz kolegija da tekst prijedloga zakona nije upućen na pisarnicu, borci pojašnjavaju da se radi o ulaganju novih amandmana.

Demobilisan borac Emir Sofić rekao je:

“To je bio sastanak na komisiji na kojem su bili naši predstavnici. Na kraju sastanka nove amandmane su uložili zaboravljeni branitelji, predstavnici zaboravljenih branitelja. I to je komisija prihvatila, a nije smjela jer ti amandmani nisu prošli ni Dom naroda ni Parlament. Zašto je to komisija usvojila, usaglasila – to je do njih. Mi ćemo vidjeti da li je to neka igra politička, da li je igra tih zaboravljenih koji su znali za naše amandmane koji su prošli i Parlament i Dom naroda, zašto su insistirali na tome to će se ispitati. Borci više nemaju strpljenja. Čekaćemo ta 24 sata pa ćemo vidjeti”.

Dodao je kako će se predstavnici boračkih udruženja iz svih opština u FBiH sastati u nedjelju, kada će odlučiti o narednim koracima.

Demobilisani borac Nazim Vilić dodaje – ti koraci bi mogli biti i vanredne mjere.

“Navjerovatnije ćemo izjaviti vanredno stanje. Ovo je za nas vanredno stanje. Mi nećemo više dozvoliti ovim političarima da se igraju s nama. Igraju se 23 godine, ovdje već 14-15 mjeseci. Ovo je im je zadnja igra koju su uspjeli da odigraju. Ja im garantujem, i svi borci ovdje, da ćemo prozvati vanrednu situaciju – a šta će se desiti, oni će morati snositi posljedice“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.