Plenković: Šta će Wigemark reći, ne znam (VIDEO)

Vijesti 02. aug 201817:18 > 17:28
N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je danas o Pelješkom mostu i reakcijama koje posljednjih dana stižu iz Bosne i Hercegovine na početak gradnje ovog mosta.

“Izbori u Bosni i Hercegovini su za svega dva mjeseca. Ja ću ponoviti ono što govorim stalno da je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine, da je Hrvatska saveznik BiH, da je Hrvatska pridonijela u stvaranju preduvijeta i oslobađanju teritorija u BiH i stvaranju Dejtonsko-pariškoga mirovnoga sporazuma. Da nije bilo Oluje ne bi bilo Dejtonsko-pariškoga mirovnoga sporazuma onakvog kakav je danas”, kazao je Plenković.

Kako je kazao, kad je BiH podnosila zahtjev za članstvo u EU, najveću potpuru i podršku uz diplomaciju BiH je dala Hrvatska.

Proslava koju je imala tada BiH bila je organizirana od strane nas zastupnika u Evropskom parlamentu. Sjetite se što je Hrvatska radila 2003. godine. Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju. Mi smo do u detalje, najsitnije detalje, prošle godine, i tada su bila pisma kolege Zvizdića i njegovog zamjenika Vjeke Bevande, mi smo na njih odgovorili, odgovorit ćemo i na ova pisma. Podastrijeli smo svu našu argumentaciju koja se odnosi na dijalog sa BiH u proteklih desetak, 12 godina. Evropska komisija je, kada je sve to proučila, odlučila sufinancirati Pelješki most. To je projekt od strateškog značaja za Hrvatsku”, poručio je premijer Hrvatske.

Kako je naveo, Bosni i Hercegovini želi sve najbolje.

Ako imate most ispred Neuma visine 55 metara i razmaka između stupova više od 200 metara, ne znam koja to vrsta plovila ne bi mogla proći ispod tog mosta. BiH ima svoje institucije, ima svoj način donošenja odluka, mi smo spremni sve argumente iznijeti. Ko je i kako izlobirao? Pa ja vam mogu samo reći da radim ono što svim svojim znanjem i iskustvom trebam raditi, a to je zastupati hrvatske nacionalne interese. I to na način da ostvarujemo strateške projekte za Hrvatsku”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na riječi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za N1 koji je poručio da šef Delegacije EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark otkrije ko je lobirao za Pelješki most.

“Šta će Wigemark reći, ne znam”, kazao je Plenković.

Kako je kazao, u stalnom je kontaktu sa ključnim čelnicima EU.

“Dobro se znamo, imamo povjerenje. Kad imate dobar proizvod nije ga teško prodati”, kazao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.