Građani Bihaća izlaze na ulice, migranti žele ići iz BiH

Vijesti 02. aug 201818:48 > 18:52
Anadolija

Građani Bihaća izlaze na ulice zbog migrantske krize. Mirni protesti, pod sloganom "Zašto baš Bihać" najavljeni su za 13. august, u podne, na gradskom trgu. U međuvremenu, pljušte međusobne optužbe zbog migrantske krize. Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS poručuje da je Ministarstvo sigurnosti BiH potpuno podbacilo.

Stari problem, novi protesti. Ovaj put u organizaciji građana Bihaća. Najavu protesta pod sloganom “Zašto baš Bihać” dijeli i gradonačelnik – odavno razočaran odnosom državnih institucija spram problema – migrantska kriza.

Ovi protesti građana koji su najavljeni, ali i oni koji su bili u Sarajevu, nisu usmjereni protiv migranata. Mi ne želimo da šaljemo ksenofobične izjave, izjave mržnje. Ovo je usmjereno prema nefunkcioniosanju državne vlasti. Ovdje još uvijek ima 3000-4000 migranata. Većina je u ilegalnom statusu. Bojim se da niko ne zna njihove podatke, njihova tačna imena, ko su i šta su. I dalje se rješenje tog problema očekuje od lokalne zajednice, od Kantona. Nije uredu da se taj državni i problem Evropske unije lomi preko nas”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Preko 9.800 migranata bilo je predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka godine do 31. jula. Kao što zakon nalaže, da bi legalno boravili u BiH, moraju iskazati namjeru za azil, što je učinilo oko 8.000 migranata. Ipak, niti jednom migrantu nije odobren azil, što znači da migrantima BiH nije konačna destinacija.

No, da će u BiH lakše ući, nego je napustiti, govori stanje u Graničnoj policiji. Odavno je poznato – jedan službenik nadgleda 33 kilometra državne granice. Prema staroj sistematizaciji, kada nije bilo govora o migrantskoj krizi, nedostaje 529 policijskih službenika. Granična policija napravila preraspodjelu. Službenike sa graničnih prijelaza angažovala da nadgledaju granicu. Posljedica – veće gužve na granicama u turističkoj sezoni, kažu u GP.

Hrvatska – njihova naredna stanica na putu ka Zapadu, “od 0 do 24 poduzima sve mjere i radnje radi zaštite državne granice”, kako su ranije pojasnili za N1. Bez doma. Bez dokumenata. Ka susjednoj zemlji nastavljaju samo sa mnogo optimizma.

“Zašto nije lako, lako je. Granica je jednostavna. Pokušate i lako je”.

“Znam da je veoma teško, ali nema ništa što je nemoguće, ako pokušate”.

“Svi isu prema Kladuši, Bihaću i planiraju pješice. Da, jeste teško”.

Dok čekaju svoju šansu, dio njih i dalje spava na otvorenom. Improvizirani domovi na željezničkoj stanici, u parkovima, prolazima između zgrada, dio su urbanog identiteta i glavnog grada Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.