Crnadak za N1: Srbi u BiH i Srbi u Srbiji su isti narod

Vijesti 02. aug 201818:23 > 19:02
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, je za N1 kazao da su Srbi u BiH i Srbi u Srbiji isti narod, te da je to morao objašnjavati širom svijeta. Zato nije za očekivati da jedan dio srpskog naroda bude dio NATO saveza, a da to ne bude slučaj s preostalim dijelom ovog naroda, mišljenja je Crnadak.

“Mislim da je svima jasno da su Srbi u BiH i Srbi u Srbiji isti narod. Iako sam to morao objašnjavati širom svijeta. Nije normalno da jedan dio tog bude u jednom vojnom savezu, a da drugi ne bude. Najbolje riješenje je ono što imamo sada u BiH, a to je partnerski odnos sa NATO-om”, rekao je on.

Komentarisao je svoje prisustvo u Vašingtonu na obilježavanju 100 godina od trenutka kada je podignuta srbijanska zastava iznad Bijele kuće kao počast žrtvama Srbije u Prvom svjetskom ratu. S tim u vezi je kazao da je njegovo prisustvo bilo dobro ne samo za srpski narod, već za svaki narod u BiH jer je predstavljao BiH, te je dodao:

“Dobri srpsko-američki odnosi su dobri za sve. Niko tamo nije ništa loše govorio o bilo kome”.

Za N1 je ukazao da su poslane tri važne poruke iz SAD-a tokom njegove posjete ovoj državi. Jedna je da su SAD najjači i najsnažniji stub podrške Dejtonskom mirovnom sporazumu. Druga je da SAD podržavaju izmjene ovog sporazuma uz saglasnost svih naroda u BiH. Treća je da SAD snažno podržavaju članstvo BiH u EU.

Upitan da komentariše opis ezana kao “arlaukanje” od strane Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, Crnadak je rekao da ne želi komentarisati svaku njegovu izjavu.

Smatra da se pokazalo da u BiH narodi mogu živjeti zajedno.

Osvrnuo se na početak izgradnje Pelješkog mosta istakavši da BiH i Hrvatska trebaju riješiti problem po ovom pitanju.

“Imate jednog člana Predsjedništva BiH koji je najžešće osudio izgradnju mosta. Drugi, pak, je otišao u Zagreb i čestitao hrvatskom premijeru na početku izgradnje. Most je pokazao da je riječ o predizbornom zamahu u kojem je teško reći bilo šta smisleno”, kazao je Crnadak za N1.

Pojasnio je navode da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije proslijedilo pismo saučešća Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske, nakon smrti Hatidže Mehmedović. Kako je rekao, došlo je do nesporazuma između ministarstava vanjskih poslova dvije države da li pismo treba proslijediti Ambasadi Hrvatske u BiH ili direktno proslijediti. Naglasio je da je to iskorišteno u predizborne svrhe u FBiH.

Govoreći o revizorskom izvještaju s rezervom za Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ukazao je da je to ipak najbolji izvještaj za ovo ministarstvo u poređenju s prethodnim godinama i da će ministarstvo uvažiti preporuke iz izvještaja. Dotakao se i činjenice da funkcije bh. ambasadora u svijetu obnašaju ljudi koji su trebali biti penzionisani, što je istaknuto u izvještaju.

“Vrlo je jasan stav Ministarstva pravde BiH i Agencije za državnu službu BiH da se ambasador ne može penzionisati tokom obnašanja ambasadorske funkcije”, podcrtao je.

Na optužbe SNSD-a da samo zapošljava PDP-ovce u Ministarstvo vanjskih poslova je odgovrio da su to “čiste gluposti”.

Upitan da li mu je važnija Srbija ili BiH, rekao je:

“Ne mislim da bilo kojem političaru sa srpskim ili hrvatskim prefiksom u BiH ne možete tražiti jednostavan odgovor sa da ili ne na to pitanje. Siguran sam da sam zastupao interese svih u BiH. Rođen sam u Zadru, živim u Banjaluci, pripadnik sam srpskog naroda i kao takav imam emociju prema Beogradu, glavnom gradu Srbije”, zaključio je Crnadak gostujući u “Danu uživo” N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.