Pelješki most – predmet burnih rasprava BiH i Hrvatske

Vijesti 02. aug 201819:21 > 19:31
N1

I pored burnih reakcija i protivljenja iz Bosne i Hercegovine Hrvatska neće odustati od izgradnje mosta. Na BiH ostaje da nađe zajednički jezik i da sa Hrvatskom otpočne konkretne razgovore o dvije decenije dugom sporu o granici na moru, zaključak je još jednog dana prepunog reakcija zbog početka radova na ovom infrastrukturnom projektu.

Hrvatska ne prihvata bilo kakve optužbe na svoj račun kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Hrvatski premijer poručuje kako su i najsitniji detalji ovog projekta dostavljeni Evropskoj uniji, pa je zato projekat i finansiran.

“Pelješki most se gradi na hrvatskom teritoriju, na hrvatskom teritoriju, to je veoma važno. Mi smo, do u detalje, najsitnije detalje…prošle godine…i prošle godine su bila pisma kolege Zvizdića, ali i njegovog zamjenika Vjeke Bevande mi smo na njih odgovorili. Odgovorit ćemo i na ova pisma, podastrijeli svu našu dokumentaciju i pravnu argumentaciju i argumentaciju koja se odnosi na dijalog sa Bosnom i Hercegovinom proteklih desetak-dvanaest godina i Evropska komisija je kada je sve to proučila odlučila sufinancirati Pelješki most”, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U Bosni i Hercegovini političari nastavljaju sa verbalnim napadima na Hrvatsku, ali i na pojedine predstavnike BiH. Najoštrija kritika posljednjih poteza člana Predsjedništva Dragana Čovića stiže od bivšeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Taj član Predsjedništva BiH prvi je državnik, državnik uslovno rečeno, poslije Ante Pavelića koji je na ovakav način prodao državu koju navodno zastupa. Kao što je Pavelić prodao Dalmaciju Talijanima, tako danas naš član Predsjedništva isporučuje Zagrebu ono što Bosni i Hercegovini pripada po Konvenciji Ujedinjenih nacija”, poručuje Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

Jedan od onih koji su prije deset godina upozoravali Hrvatsku da ne treba graditi Pelješki most prije dogovora u granici danas ima nešto drugačiji stav.

“Nema pravo Bosna i Hercegovina, a pogotovo pojedinci iz Bosne i Hercegovine da spriječi Hrvatsku da spoji svoja dva dijela, odnosno dva dijela svoje teritorije i to baš na ovaj način Pelješkim mostom. Mislim da ni sada Hrvatska ne krši neke propise, možda je preskočila neki dogovor sa Bosnom i Hercegovinom iako je takvih dogovora bilo”, navodi Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

SDA-ov zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović koji je prošle godine inicirao potpisivanje pisma protiv izgradnje Pelješkog mosta, ponavlja da se ovaj most gradi bez saglasnoti BiH.

“Republika Hrvatska je jednostrano preuzela pomorske granice bivše nam zajedničke države Jugoslavije, što znači da između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nikada nisu utvrđene granice odnosno nikada nije potpisan sporazum o granici. Ako imamo to na umu temeljno pitanje je na osnovu čega onda Hrvatska može da gradi ovako pozamašan kapitalni projekat?”, navodi Mehmedović.

Ovime se ne završava priča o Pelješkom mostu. Hrvatska i bh. strana tvrde da su spremne na razgovore o svim spornim pitanjima, a posebno o pitanju granice, ali se čini da neće biti realizirani prije izbora u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.