Ko je činovnik koji je lobirao za Pelješki most?

Vijesti 02. aug 201819:31 > 19:34
N1

Nema jasnih naznaka na koje je ministre i činovnike mislio predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je u intervju za N1 izjavio da su o Pelješkom mostu razgovarali kao o projektu koji nije sporan.

Izetbegović nije želio otkriti ime osobe koju je Hrvatska, kako tvrdi, izlobirala – rekavši da bi to trebao priopćiti šef Delegacije EU u BiH. Iz Europske komisije za N1 poručuju da ne žele komentirari navode Bakira Izetbegovića.

Dok predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu čeka precizan odgovor iz Evropske unije za N1 je govorio o određenim spornim potezima – telefonskim razgovorima ministara i činovnika, ali i o lobiranju.

“Izgleda je tu bilo nekih kontakata na nivou ministara umjkesto na nivou Predsjedništva. Gdje su oni tako telefonski… – U kojem periodu? Prije godinu dana ministri su, dakle, dali ocjene da bi to moglo, da nema problema kroz telefonske razgovore sa nekim činovnicima Evropske unije ovdje u samom Sarajevu. Da ja sad ne prenosim detalje, mislim da treba i vi da razgovarate sa gospodinom Wigemarkom u tom smislu. Ja sam od njega zatražio danam konačno da precizan odgovor Evropske unije jer mislim da se tamo neki pojedinac upustio onako olako, izlobiran od strane Hrvatske, možda zaveden ponovo, jer su oni već jedanput rekli da nema nikakvih problema. Ali, ne treba Hrvatska da daje naše odgovore, mi treba da dajemo naše odgovore. – Ima li taj pojedinac ime i prezime? Ima, naravno. – Možete li reći? Ja ga danas neću reći jer ne bih htio takve detalje da iznosim. Želim biti korektan prema gospodinu Wigemarku. Neka on iznese te detalje”, poručio je Izetbegović.

Iz Evropske komisije za N1 stigao je odgovor da ne žele komentarisati navode Bakira Izetbegovića.

“Ovaj slučaj Hrvatska i Bosna i Hercegovina treba da rasprave između sebe. Veoma je važno da Hrvatska i Bosna i Hercegovina ostave otvoren kanal komunikacije i da nastave dijalog po ovom pitanju.”

Podsjećamo i na stav Delegacije Evropske unije u BiH.

“Na osnovu dodatnih informacija koje je Hrvatska dostavila, Evropska komisija je zaključila da ne postoje nerješeni pravni problemi sa ovim projektom kada su u pitanju unutrašnje procedure Komisije i EU. Geografska razgraničenja granica spadaju u nadležnost država članica, u skladu s međunarodnim pravom. Kako institucije EU nemaju nadležnosti u ovoj oblasti, Komisija je u duhu dobrosusjedskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom pozvala Hrvatsku da preduzme sve neophodne radnje za rješavanje eventualnih neslaganja oko demarkacije granice.”

Ko su ministri, a ko činovnici ili činovnik nije poznato ni ministru komunikacija i transporta BiH.

“Najozbiljnije razgovore koje sam imao bili su sa komesarkom Bulc i njenim kolegama gdje je jasno prezentovano da je dio Parlamenta BiH usvojio deklaraciju u kojoj se traži da se zaustave sve aktivnosti kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta. Ako mene lično pitate – meni je u potpunosti jasno ko vodi vanjsku politiku i nema nijednog ministra na državnom nivou koji može zastupati vanjsku politiku osim Predsjedništva. Na kraju krajeva, živino u 21 vijeku kada postoje jasni protokoli ako želite tražiti neko mišljenje morate poslati jasan dopis, ali takav dopis nikada ne bi stigao, uvjeren sam, na adresu ovog ministarstva već bi došao na adresu Predsjedništva. Na kraju krajeva, mi nismo ovlašteni da možemo istupati po tom pitanju“, kazao je Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH.

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske odaslana je peta urgencija za imenovanje članova tima iz Hrvatske za pregovore o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru. Nadležni tvrde da odgovor na prethodne urgencije nikad nije stigao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.