Ivanić: Pelješki most ne ograničava izlazak na otvoreno more

Vijesti 03. aug 201815:36 > 15:45
N1

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, je danas kazao da Pelješki most ne ograničava izlazak plovila iz BiH na otvoreno more. Ukazao je da EU ne vidi ništa problematično u mostu kao takvom i da je prepustila da BiH i Hrvatska samostalno riješe pitanje izgradnje mosta.

Ivanić je podsjetio da nadležne institucije nisu izrazile zvanično mišljenje o izgradnji mosta i da se miješaju tri stvari u ovom slučaju.

“Evidentno je da sve što je dolazilo sa strane BiH očigledno nije bilo dobro utemeljeno. Zato sam više puta rekao da očekujem da nadležne institucije koje se bave tim poslom naprave jednu informaciju, jedan pisan dokument. Ali šta zapravo BiH traži? Ovdje se miješaju tri stvari. Jedna je most, druga je granica, treća je pravo slobodnog pristupa otvorenom moru. To su tri stvari koje su povezane, a i nisu”, smatra on.

Za njega nije sporno da plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more, te je istakao da most to neće ugroziti.

“Plovila iz BiH trebaju izaći na otvoreno more. Ali most sam po sebi to ne ograničava. Most ima takve gabarite da omogućava prolaz plovila iz BiH. Nisam siguran da je ova strategija koja je bila prisutna kolega iz Sarajeva stavi u jedan lonac, pa da nešto iz toga izađe pametno”, rekao je.

Dodao je da je EU prepustila BiH i Hrvatskoj da same riješe pitanje mosta.

U suštini je Evropska unija rekla: Most kao most ne smeta. Ako između BiH i Hrvatske postoji problem, onda ga riješite sami. Onda ćemo gledati šta ćemo i kako ćemo. Granici ne smeta most – koliko ja znam. Izlasku na otvoreno more ne smeta most – koliko ja znam. Most je očito bio povod, ali ga ne treba miješati sa sadržajem u suštini”, zaključio je Ivanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.