Amonijačna voda iz Koksare iscurila u rijeku Spreču

Vijesti 04. aug 201810:46 > 10:48
N1/Ilustracija

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče zbog isticanja amonijačne vode iz koksare u Lukavcu i pozvao građane da ne koriste vodu iz rijeke i iz okolnih bunara za zalijevanje poljoprivrednih površina dok ne bude utvrđen stepen zagađenja.

Mediji javljaju da je jučer oko 16 sati došlo je eksplozije rezervoara u koksari u Lukavcu i da je isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju na mjesto događaja su izašli inspektori federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Tuzlanskog kantona.

Vodni inspektor angažovao je “Delta petrol” Kakanj za sprečavanje daljeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

O ispuštanju tečnosti u rijeku Spreču obaviješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske uprave, Inspektorat Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predstavnici laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva uzeli su uzorke iz rijeke Spreče tokom noći, a o rezultatima će javnost biti obaviještena.

U Global ispat koksnoj industriji Lukavac dogodila se nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni.