Tužilaštvo o isticanju amonijačne vode u Lukavcu

Vijesti 04. aug 201813:35 > 13:44
N1

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče zbog isticanja amonijačne vode iz koksare u Lukavcu i pozvao građane da ne koriste vodu iz rijeke, a kako je naknadno saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u toku su istražne radnje o ovom događaju.

 ”Istražne radnje pod nadzorom dva kantonalna tužitelja te je Tužilastvo uključeno u prikupljanje svih relevantnih informacija o događaju. Na terenu su stručne sluzbe: federalni vodni i okolišni inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine”, naveli su za N1 iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Na terenu i policijski istrazitelji

Podsjećamo, Tri radnika su povrijeđena prilikom eksplozije, dok su četiri vatrogasca tražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka. Tužilastvo u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišjenja i analiza stručnih službi.

‘Tužilastvo TK zajedno sa MUP-om TK i navedenim stručnim službama, u formiranim istražnim timovima tužilaca, istražitelja i stručnih lica, od početka ove godine, uz pripreme koje su počele i krajem 2017. godine, u radu ima veće predmete koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na podrucju TK. S obzirom na to da se radi o obimnim i kompleksnim istražnim radnjama, stručnim analizama u koje su uključeni timovi ljudi i da sve i dalje traje, nismo u mogućnosti biti detaljni sa informacijama, ali ćemo ih blagovremeno saopćiti javnosti”, kazali su za N1 iz Tužilaštva.

Mediji su ranije javili da je jučer oko 16 sati došlo je eksplozije rezervoara u koksari u Lukavcu i da je isteklo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1
N1
N1