Mostarskim bolnicama nedostaje krvi

Vijesti 05. aug 201820:40 > 20:41
REUTERS/Eliseo Fernandez

Ibrahim Silić jedan je od rijetkih građana s područja Hercegovine koji je krv darovao više od stotinu puta. Ovaj čovjek velikog srca to je učinio 114 puta, ukupno je darovao oko 35 litara krvi.

Prema zakonu, krv se može darivati do 65. godine života, tako Silić, bivši vatrogasac, sa svojih 66 to više ne može.

“Ja sam želio da dođem do brojke 123, jer cijeli život sam u vatrogastvu, a taj broj je broj vatrogasaca tako da sam htio doći do te cifre , ali nisam falilo mi je dana”, rekao je.

Žali što se ne može odazvati na apele iz mostarskih bolnica za darivanjem ove dragocjene tekućine, gdje su rezerve krvi na minimumu s obzirom na to da je darivanje krvi tokom godišnjih odmora i ljeta u pravilu slabije u odnosu na ostatak godine. Mate Tokić stigao je iz Tomsilavgrada kako bi dao krv za svog oca.

“Ovo mi je peti put da dajem krv, danas sam došao da dam za svog oca koji je bolestan i leži na pulmologiji, to mi je bila motivacija”, poručio je.

Da ne bi ponovono obustavili operacije kao prethodnog mjeseca, u SKB pomoć su zatražili od sarajevske bolnice iz koje su im ustupili određen broj doza krvi koje im nedostaju. Stanje sa zalihama uglavnom je stabilno , ipak krize koje se javljaju s krvnim grupama 0+ i 0- pojavljuju se svako malo i radi se o problemu koji traži dugoročno rješenje, objašnjava doktorica Knežević.

“Nultu krvnu grupu pratimo već 8 mjeseci, organiziramo terene, zovemo medije, apel je bio prije mjesec dana, jedan pa drugi, ali sve zbog nulte, ne zbog drugih krvnih grupa”, kazala je Jadranka Knežević, voditeljica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar.

U Kantonalnoj bolnici ”Dr Safet Mujić” zatičemo tehničara koji daje krv. U ovoj bolnici nam kažu da su svako ljeto u agoniji i strahu jer nisu sigurni hoće li uspjeti izdati dozu krvi kada to bude potrebno.

“Uvijek kad imamo veliko krvarenje i kad imamo minimalnu rezervu, ispod minimuma mi smo ovdje u strašnom grču hoćemo li imati tu dozu da je damo. Mi ne možemo to da podnesemo, nijedan tranfuziolog u BiH, mi smo most između ovih što daju i pružaju”, rekla je dr. Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziologiji bolnice Dr. Safet Mujić.

Krv mora čekati bolesnika, a nikako bolesnik krv poručuju doktori iz obje mostarske bolnice. Pozivaju sve zdrave osobe u dobi od 18-65 godina da daruju krv i tako nekom spase život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.