Đonlagić: "Parlamentarni javašluk" vlasti u FBiH

Vijesti 06. aug 201810:18 > 11:21
N1

Dženan Đonlagić, šef Kluba Demokratske fronte (DF) u Federalnom parlamentu, za N1 je jutros kazao da predstavnici aktuelne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine demonstriraju "parlamentarni javašluk", kad je u pitanju Zakon o demobilisanim borcima i članova njihovih porodica.

Pojasnio je da demobilisani borci nemaju svoj zakon od 2010. godine, te da aktuelna vlast u ovom mandatu nije htjela riješiti ovo pitanje dok se nije pojavio pritisak boraca kroz “višemjesečni trakavicu” borbe boraca, protesta i kampiranja.

“Mi smo konačno pod pritiskom dobili Prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru, dostavili amandmane i izglasali Zakon o oba Doma Parlamenta FBiH”, kazao je.

Dalje je objasnio da pošto je Prijedlog zakona bio usvojen u različitim verzijama, Komisija je održala sjednicu 30. jula, te je nakon te petosatne sjednice, predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić izjavio da je Komisija usaglasila tekst, nakon čega je on trebao uputiti usaglašen tekst u parlamentarnu proceduru, što nije uradio do sada.

“Prema informacijama kojim raspolažem. On je uputio obavijest članovima Komisije da će ponovo zasjedati, da postoji potreba da ponovo usaglasi tekst. Po prvi puta imamo parlamentarni kuršlus, a to je da bi parlamentarna komisija trebala da usaglašava usaglašeno”, istakao je.

Đonlagić pretpostavlja da je dan nakon sjednice Komisije, Tufekčić shvatio da je napravio grešku.

“Pretpostavlja se da je kao predsjednik Komisije dao na izjašnjavanje određene amandmane koji nisu bili ni na Predstavničkom domu ni na Domu naroda. To nije mogao uraditi”, kazao je, pojasnivši da je Komisija mogla usaglašavati amandamane koji su bili usvojeni u jednom od Domova, a ne dodavati nove.

Upitan da li će borci dobiti odgovore do 12,55 sati, za kad su najavili blokade, Đonlagić je kazao da odgovor trebaju dobiti od predsjednika Komisije, jer je na njemu da dostavi usaglašeni tekst zakona u proceduru.

“Ne mogu da vjerujem da može biti takav javašluk, takva neozbiljnost, takva neodgovornst, da na jednom ovako osjetljivom pitanju na čijem usvajanju se čeka mjesecima, na kraju dobijemo odgovor da je Komisija napravila poslovničku grešku pa sad kao mora ponovo da zasjeda i usaglašava. Ja mislim da je ovo razvlačenje pameti ovih ljudi i kupovina vremena, ne bi li se eventualno ova procedura i ovaj zakon prelilo na eventualnu novu vlast nakon oktobra“, kategoričan je Đonlagić.

Pojasnio je da čim se dostavi usaglašen tekst Zakona, Predstavnički dom će zakazati vanrednu sjednicu u roku od 48 sati, te kazao da bi se mogao pojaviti još jedan problem na koji niko ne ukazuje, tj. da je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda, napravila poslovničku grešku.

“Prema informacijama koje ja imam, Dom naroda se izjašnjavao o amandamanima dok je trajala sjednica i nije usvojio amandmane predstavnika demobilisanih boraca. Ona je zaključila sjednicu. Onda su oni napravili dodatni pritisak u sali i ona se vratila za stol i nastavila završenu sjednicu i dala na izjašnjavanje amandamane predstavnika boraca u Domu naroda. I onda su oni usvojili te amandmane, ali nakon što je završena sjednica”, poručio je.

Đonlagić smatra da je Zakon provodiv sa finansijskog aspekta, jer borci traže da se stvore pretpostavke u kojima će se stvoriti višak sredstava, tj. da se raščisti javni registar boraca i riješi pitanje finansiranje boračkih udruženja.

Na kraju je kazao da tranša MMF-a nije upitna zbog Zakona o borcima, jer se ne traži dodatno zaduživanje, nego redistribucija postojećih sredstava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.