Bećirović, Džaferović i Radončić o Dodikovim izjavama

Vijesti 06. aug 201811:44 > 12:05
N1

Denis Bećirović, Šefik Džaferović i Fahrudin Radončić, kandidati SDP-a BiH, SDA i SBB-a za bošnjačkog člana Predsjedništva, reagovali su na posljednje izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, o ''RS i Srbiji kao jedinstvenom prostoru''.

Dodik je ovaj od ranije poznat stav ponovio tokom obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” u Hrvatskoj 1995. godine.

Bećirović je poručio da je podržavanje Dodikovog separatizma opasna avantura za Srbiju i Balkan. On se osvrnuo i na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije rekavši da je Vučić direktno podržao Dodika.

“Naime, Aleksandar Vučić je dijeljenjem na Twitteru Dodikove konstrukcije, koji je njihov sastanak opisao susretom o saradnji ‘naše dvije bratske države’, izazvao težak međunarodni incident. Javno dijeljenje secesionističkog stava Milorada Dodika pokazuje da Vučić možda dlaku i mijenja, ali ćud očito ne”, rekao je Bećirović.

Džaferović je poručio Dodiku i Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH, da nijedan pedalj BiH nije i neće biti “srpski prostor”.

“Bošnjake više niko i više nikada neće ubijati i progoniti sa njihovih ognjišta da bi ostvario nacionalističke velikodržavne projekte i bolesne naume o etnički čistim prostorima u BiH. Nisu Banja Luka, Zvornik i Prijedor srpski gradovi, kao što ni Sarajevo, Zenica i Tuzla nisu bošnjački gradovi. To su naši, bosanskohercegovački gradovi. Ni bilo koji drugi dio BiH nije isključivo nečiji. Svaki pedalj ove zemlje pripada svakom njenom čovjeku, bez obzira na etničku pripadnost i vjeru. To im piše i u Ustavu”, istakao je Džaferović.

Radončić je naglasio da je Dodik “nebitan lik za prekrajanje granica” i pozvao ga je da ako je ozbiljan u namjeri da Republika Srpska stekne nezavisnost od BiH da povuče svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

“Dodik je, znajući činjenicu da je na crnoj listi SAD-a i da međunarodni faktor uopće ne razmišlja u tom smjeru, uistinu nebitan lik za prekrajanja granica. Mi, bh. patriote, to nikada nećemo dozvoliti. Uostalom, ako Dodik ozbiljno misli kada priča o nepriznavanju Bosne i Hercegovine, zašto odmah ne povuče svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH? Naravno, on to neće učiniti, jer mu priča o “pripajanjima” i “otcjepljenjima” upravo treba da pobijedi i nakon toga sve zaboravi. To smo već vidjeli u sapunici zvanoj referendum”, zaključio je Radončić.

Milorad Dodik, podsjećamo, obratio se u Bačkoj Palanki na godišnjici akcije Oluja, koja se u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na sve stradala Srbe – gdje je poručio da Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao jedan prostor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.