Beganović: Borci protestuju, a Bukvarevića nigdje nema

Vijesti 06. aug 201818:13 > 18:43
N1

Nasir Beganović, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je za N1 da se Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u FBiH, uopšte javno ne očituje o Zakonu o pravima demobilisanih boraca. Očito je da tekst Zakona nije usaglašen između dva doma Parlamenta FBiH, kazao je on.

“Vidite da Bukvarevića nigdje nema. Vjerovatno se nešto sprema. Žalosno je da Bukvarević nije bio na sjednici parlamentarne Komisije za usaglašavanje teksta Zakona. Umjesto toga, on nam šalje savjetnike. Parlament FBiH tumara u mraku kada je u pitanju ovaj slučaj. Bojim se da parlamentarce neko svjesno dovodi u zabludu”, rekao je.

Beganović tvrdi da jedino Bukvarević može dati informacije o tačnom sadržaju predloženog Zakona jer parlamentarci uopšte nisu dobili egzaktne informacije o njemu. Za Beganovića je to osnove sumnje da se ovaj Zakon ne želi usvojiti odnosno proglasiti neustavnim.

“Problem jeste što nemamo osnovnih podataka o Zakonu. Ne želim da Zakon ne bude primijenjiv, pa da se onda proglasi neustavan. Želim da taj Zakon bude primjenjiv”, naglasio je tokom gostovanja u “Danu uživo” N1 televizije.

Pored Bukvarevića, mišljenja je da odgovor na pitanja o Zakonu može dati i Fadil Novalić, premijer FBiH, ali i on se ne izjašnjava o Zakonu. Beganović je objasnio da se na sjednici Komisije mogu razmatrati samo predložene amandmane od strane oba doma Parlamenta odnosno da Komisija nema pravo mijenjati tekst Zakona.

Tvrdi da je Komisija unosila nove odredbe u Zakon, što nije imala pravo uraditi. Upozorio je da to može biti razlog da se Zakon proglasi neustavnim.

Komentarisao je za N1 upozorenje MMF-a da usvajanje Zakona može ugroziti finansijsku stabilnost FBiH rekavši sljedeće:

“Neka premijer ili resorni ministar kažu borcima da je problem MMF. Ako je potrebno praviti neke rezove da bi se zadovoljile obje strane, onda neka se naprave. Treba pronaći način da se pronađu izvora za potrebna finansijska sredstva“, mišljenja je Beganović.

Istakao je da je trebala biti formirana stručna grupa koja bi procjenila troškove implementacije Zakona, što nije učinjeno.

Podsjetio je za da trenutni status boraca posljedica nebrige vlasti u proteklih 23 godine i da je Vlada FBiH pokušavala u posljednje dvije godine ignorisati zahtjeve nezadovoljnih demobilisanih boraca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.