MMF stopirao novac, nezadovoljni rješenjem problema boraca

Vijesti 06. aug 201818:38 > 19:04
Fena

Usvajanje zakona o pravima boraca i njihovih porodica u ovakvom obliku i sa zamišljenom finansijskom konstrukcijom u pitanje bi moglo dovesti finansijsku stabilnost Federacije, poruka je iz Ureda MMF-a u Sarajevu.

Zbog nejasne situacije sa ovim zakonskim rješenjem MMF je otkazao narednu tranšu od 38 miliona eura, a svi daljnji potezi su odloženi na neodređeno vrijeme.

MMF se ne protivi usvjanju novog zakona o boračkim pitanjima, ali upozorava da trenutni prijedlog nezadovoljava njihove standarde i da bi zbog više razloga mogao dovesti do problema u funkcionisanju Federacije.

“Prvenstveno, troškovi koji su nam predstavljeni od 14 miliona maraka će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina miliona maraka prema nekim procjenama. To će u potpunosti onesposobiti finansijsku u Federaciji BiH u godinama koje dolaze. To će onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Druga oblast za koju smo posebno zabrinuti je da ne postoji registar veterana u Federaciji. Šanse za prevare i korupciju su sada čak i veće”, istakao je Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

S mišljenjem MMF-a se slaže i politički analitičar Adnan Huskić koji smatra da je ovo jedan neozbiljan zakonski prijedlog. Posebno problematično područje je finansijska konstrukcija.

“Čak i ako prođete kroz zakon onakav neusaglašen kakav je bio vidjet ćete da je on uglavnom u nekom kondicionalu – ukoliko bude novca, ukoliko bude novca, ukoliko bude novca. To jasno govori da ovo nije ozbiljan zakonski projekat i jednako tako govori da ustvari novca za ispunjenje onoga što je sadržano u ovom zakonskom projektu ustvari nema”, smatra Adnan Huskić, politički analitičar.

Ukoliko su zahtjevi MMF-a razlog za odlaganje usvajanja zakona i svih proceduralnih problema koji su nastali, onda bi to premijer i resorni ministar trebali reći, poručuju iz SBB-a.

“Ako je to razlog hipotetički govorim, premijer ili ministar ili obojica zajedno neka izađu u medije i neka kažu tim demobilisanim borcima ili neka dođu tu pred Parlament i neka im kažu da je problem MMF. Dakle, ne vidim razloga zašto se kriju. Moramo naći neko rješenje…Iskreno, 2 milijarde i 800 miliona je budžet Federacije, ako treba napravit ćemo neke rezove, neke uštede kako bi se zadovoljila i jedna i druga strana”, naglasio je Nasir Beganović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, SBB.

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH ukazuje na činjenicu da borci nisu ni tražili dodatna zaduživanja, nego samo preraspodjelu budžetskih sredstava.

“Vi nikada neće čuti da oni traže dodatno zaduživanje Federacije BiH, pa da se ova stvar finansira, ne! Dakle ovdje se traži da se unutar iste količine novca stvar racionalizira i da se ta količina novca usmjeri za potrebe onih ljudi koje ovo društvo u obavezi da riješi i koje je dosad moralo riješiti u ovih tzadnjih dvadesetak godina”, kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, DF.

Reakciju iz resornog ministarstva finansija na ovakve tvrdnje međunarodnih, ali i domaćih aktera, nismo uspjeli dobiti jer je, kako nam je rečeno, ministrica na godišnjem odmoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.