Dodik tokom posjete bolnici: Nema nikakve veze sa izborima

Vijesti 06. aug 201819:25 > 19:56
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je na web stranici ovjerene redovne kandidatske liste za sve nivoe vlasti za predstojeće Opšte izbore.

Ovjereno je skoro 800 kandidatskih listi koje zadovoljavaju uslove za učešće na izborima 7. oktobra. U periodu od 3. do 8. avgusta traje rok za podnošenje kompenzacijskih listi. Za to vrijeme, a prije zvaničnog roka, izborna kampanja se uveliko zahuktava posjetama, obilascima, retorici, svečanim otvaranjima…

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” i prije zvaničnog početka izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, 7. septembra, bilježi slučajeve “preuranjene izborne kampanje” u više od 20 gradova i opština. Ističu da se nepravilnosti uglavnom odnose na organizovanje različitih javnih događaja u svrhu promocije političkih stranaka ili njihovih kandidata, te u plaćenoj promociji na društvenim mrežama.

“Zabilježili smo da su takve izborne nepravilnosti počinili brojni politički subjekti u oba entiteta, a možemo spomenuti da su to NDP, Naša stranka, PDP, SNSD, SBB, SDP BiH, Socijalistička partija, SDS, SDA, PDA, Laburistička stranka, Nezavisni blok, Ujedinjena Srpska, SNS. (Jeste li to prijavili?) Za sada smo još uvijek u fazi obrade i provjere svih tih događanja, a što se tiče prijavljivanja mi ćemo kao i u ranijim godinama takve slučajeve prijaviti, prije svega, Centralnoj izbornoj komisiji BiH na dalje postupanje”, istakal je Jelena Tanasković Mićanović, Koalicija “Pod lupom”.

I nije samo 2018. godina radna i paradna. Takva je gotovo svaka godina uoči lokalnih ili opštih izbora. Tada se više gradi, svečano otvara, posjećuje, obilazi  od ‘zaboravljenih’ sela, opština i gradova  do ubrzanih radova na značajnim infrastrukturnim projektima. U šali ili u zbilji ne kriju to ni političari. Tako je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik tokom nedavne posjete Istočnom Sarajevu obilazio niz gradilišta, trg, pozorište, sportsku dvoranu, te bolnicu čije novo ruho građani čekaju već godinama.

“Naša je namjera da održimo rok koji je rečen, a to je septembar mjesec, kraj septembra ili prva sedmica oktobra, a nema nikakve veze sa izborima (smijeh). A u svakom slučaju ovdje imamo s čime da izađemo pred ove ljude i da budemo ponosni”, kazao je Dodik.

Još će toga u Republici Srpskoj biti svečano otvoreno uoči Opštih izbora. Završetak radova na dionici Doboj – Banjaluka očekuje se u avgustu.

“Neka ceremonija otvaranja svečanog vjerovatno će biti u funkciji i ovih predstojećih, to je neminovnost, ali bez obzira na to autoput se završava uz napomenu da je od ukupno od 36 kilometara dinoce Prnjavor – Banjaluka, 10 kilometara pušteno prošle godine, a sada govorimo o 25 kilometara i definitivno krajem ovog ljeta imaćemo čitav autoput od Doboja do Banjaluke – 72 kilometra u saobraćaju”, potcrtao je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

U Republici Srpskoj nije poznato samo ono što će, uoči izbora, bito otvoreno. Obznanjeni su i slogani za izbornu kampanju gotovo svih političkih subjekata. Savez za promjene postao je Savez za pobjedu, “Vratimo Srpsku narodu” i “sviće” – slogani su SDS-a i Vukote Goveradice. “Posao, dostojanstvo i pravda” PDP-a, “tri koraka za bolju Srpsku” slogan je NDP-a, a SNSD će na izbore “pod zastavom Srpske”. Političke partije sa adresom u Federaciji Bosne i Hercegovine tek će ‘masovnije’ objaviti svoje slogane. Među rijetkima, poznat je slogan “poštena država” Nezavisnog bloka. Osim posjeta i obilazaka ni učestale tribine raznih političkih stranaka nisu rijetkost.

“Ne možemo mi prestati baviti se politikom, tumačiti politiku, bistrit sa narodom politiku, odgovarati na neka pitanja, govoriti da smo u pravu, da drugi nisu u pravu, itd. zato što se približava mjesec kampanje. Kada bi onda da prestanemo? Onda bi trebalo reći: evo, ovu čitavu izbornu godinu ne bi trebali pričati o politici narodu. (Da li je kampanja počela rano?) Kampanja jeste kada vi izađete sa plakatima, sa plaćenim džinglovima, kada počnete ono klasično da ubjeđujete narod da glasa za vas”, stav je Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (SDA).

Kolicija “Pod lupom” podsjeća na najčešće izborne nepravilnosti poput “trgovine mjestima u biračkim odborima između političkih subjekata” što je protivzakonito posredovanje koje je prema Krivičnom zakonu BiH kažnjivo novčanom ili kaznom zatvora do 3 godine, zloupotreba javnih resursa u političke svrhe koja je kažnjiva novčanom ili kaznom zatvora do 10 godina, te između ostalog i uticanje na volju birača što je ako se dokaže kažnjivo novčanom ili kaznom zatvora do 5 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.