Stevanović: Svima nam prijeti izmjena demografske slike

Vijesti 07. aug 201816:35 > 19:15
N1

Republika Srpska nema kapacitete za prihvat migranata, rečeno je to nakon prve sjednice entitetskog tijela za migracije. Praćenje kretanja migranata, evidencija te što brži prolazak kroz RS, uz poštovanje svih zakonskih propisa i saradnju sa državnim organima, definisani su ciljevi tijela koje je oformila Vlada RS.

Dvadeset dva ilegalna migranta bez dokumenata u tri odvojene grupe, pronađena su jutros na širem području Bijeljine.

Ranije tokom noći njih petnaest. Utvrđeno je da su Pakistanci i predati su u nadeležnost terenskog centra Službe za strance.

Ovakvi slučajevi vrlo su česti. Koordinaciono tijelo Vlade RS za migrante potvrđuje; upravo je Bijeljina najpogođenija. Za cijelu prošlu godinu u RS 205, ovo polugodište 2.031 ilegalni migrant, kažu zabrinjavaju stanovništvo.

“Dolaze nam lica koja nemaju nikakva dokumenta, ne možeš utvrditi njihov identitet, to jeste opasnost i rizik, ne znamo njihove namjere. Imali smo slučaj da obradimo lica po našim procjenama koja su učestvovala u borbama na ratištima. Od svih njih koliko je registrovano manje od 10% je podnijelo zahtjev za azil. Kada ih nađemo sprovodimo ih po njihovim željama, gdje idu…uglavnom na područje USK zbog blizine granice sa Hrvatskom”, kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS i predsjedavajući Koordinacionog tima Vlade RS za migrante.

Ćulum odbacuje optužbe premijera USK Huseina Rošića da im se migranti prebacuju iz RS. Oni tamo odlaze po svojoj želji, podvlači.

A po svojoj želji i dolaze, dnevno ih u državu uđe od 80 do 120 kažu u Vladinom migracionom tijelu. Preko 10.000 ih je ušlo do sada.

Teza političkog vrha RS da dolazak migranata odgovara Bošnjacima i da bi to moglo izmijeniti demografsku sliku BiH, indirektno je ponovljena.

“Dio stanovništva BiH, bošnjačka populacija, priželjkuje, u početku je pružao pomoć, plaćali komforne smještaje migrantima, i dio NVO sektora… jer doprinose tome, pa sada može smještaj u Agrokomercu, poslije ne može, blizina granice sa Hrvatskom”, tvrdi Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjeglice RS i član tijela.

“Mi se bojimo s obzirom da dolaze hladniji dani da će oni vrlo brzo da potroše finansijske resurse koje imaju i da će početi praviti probleme. Ne ulazeći u to da nam svima prijeti izmjena demografske slike u RS i BIH, ovo koordinaciono tijelo pored humanog aspekta će se truditi da se potpuno logistički riješi problem migranata s obzirom na prije svega uznemirenost stanovništva kod nas u RS”, kaže Miloš Stevanović, gradski menadžer iz Bijeljine.

Republika Srpska nema kapacitete za prihvat migranata, zaključeno je: Obezbijediće “humani transport” preko entitetske teritorije, intenzivirati saradnju sa građanima, lokalnim zajednicama, Službom za strance i Graničnom policijom, te poštovati princip humanosti u postupanju s migrantima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.