Kilometarska kolona Lamborghinija, Mclarena, Jaguara…

Vijesti 07. aug 201816:42 > 19:30
N1

Putujući kroz 10 zemalja Evrope, ekipa "Rally for Heroes" stigla je u Bosnu i Hercegovinu. U pitanju je humanitarna vožnja u kojoj učestvuju članovi britanskih Oružanih snaga, veterani, ali i civili koje povezuje ljubav prema automobilima.

Šezdeset vozila danas se zaustavilo u Mostaru gdje su građani imali priliku pogledati vozila i upoznati se sa učesnicima humanitarne vožnje.

U čast palih vojnika, članovi britanskih Oružanih snaga, veterani i civili sa 60 vozila proći će kroz deset zemalja i preći pet hiljada kilometara. Vožnja ima humanitarni karakter, tako će sva prikupljena sredstva biti dodijeljena jednoj od najstarijih humanitarnih organizacija, SSAFA, koja pruža podršku britanskim vojnicima i njihovim porodicama.

“Nama je ovo zaista jako važno i puno nam znači ovolika pažnja jer mi ovim našim aktivnostima odajemo počast našim palim junacima. Na jednom automobilu u koloni nalaze se fotografije 450 palih vojnika u Afganistanu, to je trajni spomen na njihovu žrtvu i mi im na taj način odajemo počast za služenje našoj zemlji”, kaže Stewen Shaw, direktor operacija Rally for Heroes.

Šesti dan vožnje zaustavili su se u Mostaru. Svoje oduševljenje ovim gradom , ali i samim učešćem u humanitarnoj vožnji vozači nisu krili.

“Odlučila sam se pridružiti ovoj organizaciji, kako bi prikupili što više novca u humanitarne svrhe, jer zaista je čast da možemo to učiniti na ovaj način, preći ćemo 5.000 kilometara i usput vidjeti toliko lijepih mjesta, a među njima i divni Mostar”, navodi Caroline Hobbs, učesnica u humanitarnoj vožnji.

“Mjesta koja smo posjetili, ljude koje smo upoznali, apsolutno sve je sjajno. Sad smo ovdje i oduševljeni smo gostoprimstvom”, kaže Henry, učesnik u humanitarnoj vožnji.

Na bh. puteve nisu se žalili , a angažman granične policije koja je bez problema kolonu dugu kilometar pustila u našu zemlju pohvalio je Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

“Ako ste ljubitelji automobila onda je ovo pravo mjesto za vas. Ovdje imaju odličnu selekciju vrlo vrijednih i rijetkih automobila Lamborghini, Mclaren, Jaguar, no moram se zahvaliti na policijskoj podršci jer je cijela vožnja do Mostara prošla bez problema, što nije lako izvesti sa 60 vozila jer se formira kolona veća od jednog kilometra”, tvrdi Ferguson.

Neki od ovogodišnjih učesnika, boravili su u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina. Jedan od njiih je i Benn. U ruci drži svoju fotografiju iz 1998 godine dok je bio u Banjaluci. Vožnja kroz BiH probudila mu je uspomene.

“Bosna je jako bliska mom srcu, bio sam tu tokom ratnih dešavanja, ali i poslije, lijepo je danas doći i vidjeti ljude sretne. Bio sam ovdje u zimskom periodu i zaista je lijepo sada vidjeti sunce , toplo vrijeme i ovako lijep obnovljen grad”, kaže Benn, učesnik u humanitarnoj vožnji.

A nakon Mostara svoj put nastavili su prema Sarajevu. Turneja je planirana osamnaest mjeseci, a realizirana je uz podršku Ambasade Velike Britanije, Oružanih snaga BiH i policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.