"Lijek na ranu" u borbi protiv ilegalnih migracija

Vijesti 07. aug 201817:15 > 19:10
N1

Kao “lijek na ranu” u borbi protiv ilegalnih migracija stiže češka donacija od milion eura za nabavku savremene tehničke opreme Graničnoj policiji BiH.

Ovo je objasnio državni ministar sigurnosti. Dragan Mektić nije precizirao rokove za smještaj migranata u Unsko-sanskom kantonu, ali je naveo da je i dalje u opticaju odluka o Agrokomercu u Velikoj Kladuši što će finansirati Evropska unija. Nema naznaka ni o datumu smještanja migranata u kasarnu u Hadžićima. Teren oko kasarne se pretražuje po dojavi mještanina o mogućoj minsko-eksplozivnoj napravi.

Ima li ili nema mina na ovom prostoru od oko 500 do hiljadu kvadrata u neposrednoj kasarne “Ušivak” u Hadžićima – znaće se za nekoliko dana. Teren će biti detaljno istražen i eventualno deminiran ukoliko se ispostavi da je tačna informacija mještanina o navodnoj eksplozivnoj napravi koju je primjetio. Prostor oko kasarne po završetu rata deminirala je vojska. Takav način ne odgovara humanitarnom deminiranju koje provodi Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

“To nije veliki prostor to je jedan šumarak koji bi mi u roku dan-dva izvršili pregledavanje ili deminiranje ako bi bilo nešto”, pojašnjava Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

N1: I počeće se s tim?

Solak: “Da, to će se početi. –

N1: To je po prijavi mještanina?

Solak: “Da, po prijavi mještanina. Mi očekujemo od BH MAC-a u par dana da nam daju zadatak.

N1: Ministar Mektić tvrdi da stanje nije haotično i da ne možemo sa sigurnošću tvrditi da mina ima?

“Niti možemo reći da ih nema ako smo već čuli od čovjeka koji je čuvao ovce u blizini. Znači, cijeli prostor unutar kasarne gdje smo boravili, gdje smo radili, apsolutno je sto posto siguran. To su te cijele površine gdje se misli raditi u ovom periodu dok ne bude bio spreman za prijem migranata. U tom periodu ljudi će moći uraditi kanalizaciju, struju, vodu na tom prostoru koji će se koristiti”, kaže Solak.

Minskog polja nema – rezolutan je Dragan Mektić, državni ministar bezbjednosti.

“Dakle, nema, pogledaćemo još jednom, pregledaćemo. Ako eventualno bude negdje bilo pojedinačno neko minsko-eksplozivno sredstvo ili neko eksplozivno sredstvo – to je bila kasarna moguće da ima negdje nešto zabačeno. Pogledaćemo još jednom, ali to je rješiv problem za jedan dan”, tvrdi Mektić.

No, pokazalo se, ono što nije tako brzo rješivo, pitanje je smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu. Bez preciznih rokova, ali uz obećanja, ministar Mektić tvrdi da će migranti iz šatorskog naselja u okolini Velike Kladuše biće smještani u objekat Agrokomerca. Sve što je za smještaj potrebno, nabavlja se. A petak je novi rok do kojeg kantonalne očekuju da se odrede državne vlasti.

“Odluku smo donijeli da objekat Agrokomerca ostaje i dalje kao privremeni prihvatni centar i Evropska unija će ga finansirati. Prihvatila je sada da ga finansira na privremenoj osnovi, ako nađemo neki veći odgovarajući centar u koji će se moći smjestiti svi te migranti, onda ćemo taj u Velikoj Kladuši zatvoriti, ako ne, on će biti privremenog karaktera dok bude postojala potreba. Imamo rješenje i za još jedan prihvatni centar na području USK samo što sada ne bi govorio tačno o lokaciji i iznosio te podatke i to je dovoljno za smještaj tih migranata”, kaže Mektić.

Iz Delegacije EU u BiH su bez preciznih detalja na upit N1 o Agrokomercu, ali navode da je Komisija primijetila napredak u identifikovanju potencijalnih pogodnih lokacija uz informaciju o dodatnih 6 miliona evra za podršku prikladnom smještaju.

Tu je i problem adekvatne zaštite državne granice za koju Graničnoj policiji nedostaje oko 600 policijskih službenika.

U slučaju bilo kakve eskalacije u pomoć bi im pritekli i nenaoružani vojnici, tvrdi ministar Mektić, uz prethodnu odluku Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.