Mektić: Šta će nam RS u kojoj je narod opljačkan

Vijesti 07. aug 201818:30 > 18:35
N1

Mi iz Saveza za promjene želimo novu Republiku Srpsku u kojoj će vladati zakoni, u kojoj će biti pošteni političari i gdje će biti vladavina prava. Šta će nam Republika Srpska u kojoj je narod osiromašen i opljačkan, poručio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tokom gostovanja u Danu uživo na televiziji N1.

Šta je svrha Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata u RS-u?

Ovi migranti nemaju namjeru da ostaju u BiH i njihov namjera je da se što manje zadrže ovdje. Nemam ništa protiv da bilo koja lokalna zajednica pokrene neko operativno tijelo koje će se baviti migracijama, ali je bitno da zajedno koordiniramo i donosimo odluke. Treba vidjeti kako nam ovo operativno tijelo može pomoći, kako bi smanjili ulaske ilegalnih migranata u BiH. Ne očekujem ništa spektakularno od ovogo operativnog tijela.

Zašto je rukovodstvo USK “dovedeno pred zid”?

U potpunosti razumijem problem u USK. Svjestan sam da ih je migrantska kriza pogodila na jedan drastičan način samo zbog toga što se ovaj kanton nalazi na migrantskoj ruti. Teško ćemo spriječiti migrante da dođu u USK jer je iz tog kantona najbrži put do Slovenije. Trebamo se fokusirati da na najbolji mogući način upravljamo krizom u USK, da ovaj problem što manje remeti život u lokalnim zajednicama. Svi na prostoru USK od migrantskog problema prave političku kampanju da dokažu da su nešto učinili ili da drugi nisu ništa učinili. Nema jedinstvenog stava političkih subjekata, ne predlažu identična rješenja.

Djelimično smo rješili situaciju uspostavljanjem prihvatnih centara na nekoliko lokacija u USK. Na taj način ćemo vrlo brzo stabilizovati situaciju na prostoru ovog kantona. Mi u BiH ne možemo rješiti migrantsku krizu kada je to jedan proces koji nas opterećuje iz dvije zemlje Evropske unije, Grčke i Bugarske. Problem se sav vrti, da tako kažem, oko Evropske unije. Ne možemo mi rješavati evropski problem.

Da li je područje oko kasarne Ušivak minirano?

To je čista medijska spekulacija. Pročitao sam to u novinama, da tjeramo izbjeglice u minsko polje. To nema smisla. Teren je provjeren i dobili smo pismenu potvrdu od BH MAC-a da je područje “čisto”. Kome trebaju takve dezinformacije, to je jedno neodgovorno ponašanje. Cijeli dan se moramo baviti objašnjavanjem da nema problema samo što je neko neodgovoran.

Zastupnici SNSD-a i DNS-a predali su u parlamentarnu proceduru zahtjev za vašu smjenu?

Prijetili su mi nekoliko puta, ja se ne opterećujem, totalno sam relaksiran. Nisam se prihvatio funkcije da bi bio ministar zbog privilegija nego da pokušam nešto uraditi, prije svega u jačanju pravne države. Političari ne podržavaju one snage i agencije koji su nosioci pravne držve. Ja ću, sve dok budem ministar, raditi samo na tome.

Ko će pobijediti u RS-u?

Nadam se da će narod shvatiti da je SNSD velika prevara. Obmanuli su i prevarili narod nekoliko puta, osiromašili i obespravili ga i što je najgore doveli su do toga da mladi ljudi bježe iz Republike Srpske. Ovdje ostaje samo onaj ko mora i ko nema gdje. Uvijek pred izbore SNSD se oslanja na nacionalističku, ratno-huškačku retoriku i stalno izmišlja vanjske i unutrašnje prijetnje i neprijatelje. To SNSD-u uspjeva i stanovništvo zaboravlja na svakodnevne probleme. I sutradan, kada izbori prođu, vi se osvjestite i budete prevareni. Mi iz Saveza za promjene želimo novu Republiku Srpsku u kojoj će vladati zakoni, u kojoj će biti pošteni političari i gdje će biti vladavina prava. Šta će nam Republika Srpska u kojoj je narod osiromašen i opljačkan. Želimo da promjenim u potpunosti stanje i dosadašnje način vođenje RS-a i da je izvedemo iz blokada. Ovdje ne dolaze strane investicije, nema nijedne fabrike, ne otvaraju se nova radna mjesta. Ovdje se otvaraju kružni tokovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.