Čehajić: Kako su nastajala prezimena u BiH

Vijesti 08. aug 201811:43 > 11:47
N1

Prezimenom smo krvno vezani za porodicu a prezime je jako interesantno i neki ga nazivaju fenomenom, njega dobijamo prije nego što se rodimo za razliku od imena. Inače prezimena su pokretni spomenici sa svim kulturnim i duhovnim bogatstvom koje posjeduje jedna porodica zato se prezimenima bavi i posebna naučna disciplina koja se zove kenaologija.

O bosanskohercegovačkim prezimenima i istoriji prezimena uopšte govorio je novinar i publicista Raif Čehajić:

Svako prezime je specifično i govori o određenom vremenu u kojem je nastalo. Tako imamo prezimena iz feudalnog perioda kada se i pojavljuju jer su plemići željeli da preko prezimena svojim potomcima obezbjede ugled, nasljednu imovinu itd. Na našem prostoru se kasno razvijaju, sve do Austrougarske nije postojao zakon o obaveznosti prezimena. Današnja nauka koja se bavi istraživanjem imena i prezimena razlikuje više grupa prezimena, pa su jedna nastala od imena oca to su ergonimi, druga su nastala od mjesta gdje su živjeli, rodili se, to su toponimi, treća su nastala od zanimanja, pa imamo i posprdna prezimena kao što su Sirotković, Bijedić jer su bili siromašni/bijedni. Šaljiva prezimena nastaju od nadimaka, neko je bio npr. šupogljav pa bi se stvorilo prezime te bi neki njegov potomak uzeo to prezime i prisvojio ga kao svoje“.

Čehajić je rekao da su Čengići jedno od najstarijih bosanskih prezimena zatim Kulenović i to su dva izuzetno najrasprostanjenija prezimena. Hrvatska prezimena takođe dosta su stara, pa imamo Rotime, Raguže. Kod Srba imamo Jovanoviće, Iliće.

Gost Novog dana je rekao da naše institucije i porodice nisu dovoljno zainteresovane za istraživanje prezimena.

Ja sam obilazio te institucije, s rukovodiocima razgovarao i svi me tapšu i kažu odlično je to što vi radite, što ste pokrenuli ali niko mi nije dao nikakvu drugu podršku sem te verbalne. U našoj zemlji se ne posvećuje pažnja istraživanju nastanka prezimena dok u drugim zemljama da, naročito na zapadu. Kod nas ne postoji čak nijedna institucija koja bi se bavila time zbog čega sam ja smatrao da bi bilo zanimljivo da se pokrene akcija u smislu da malo više vodimo računa o ovim istraživanjima, onda sam ja pokrenuo portal Rodoslov.ba koji je egzistirao do nekoliko mjeseci unazad“, kazao je.

Često dobija upite da istraži neka prezimena, a govori kako svoje porodično stablo možemo i sami istražiti.

Svako može istražiti svoje porijeklo i nastanak porodice amaterski, da krene od svog prezimena, pa od matičara kroz literaturu. Pošto je to jedan duži period i zahtjeva vremena onda je jako teško čovjeku koji to prvi put radi doći do podataka sam. Međutim ja nemam vremena da putujem npr. u Hercegovinu da istražujem prezimena na upit pa ih onda uputim na određene dokumelnte, određene institucije gdje to mogu da urade“, poručio je Čehajić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.