Travnik: Rješen problem smještaja 1.000 đaka

Vijesti 08. aug 201815:59 > 16:32
Radio Slobodna Evropa

Postignut je dogovor u vezi zakupa prostora za Srednjoškolski centar u Travniku sa Katoličkom crkvom, javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj.

Na današnjem sastanku, usaglašen je stav da će preduzeti sve mjere i aktivnosti na izvršenju i predaji zgrade nadbiskuspske gimanzije u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji, dok će Vlada Kantona i aplikant zaključiti ugovor o zakupu temeljem kojeg će se osigurati da MSŠ Travnik i dalje nastavi koristiti objekat nadbiskupske gimnazije uz plaćanje mjesečne zakupnine u iznosu od 700 maraka u roku od jedne godine s mogućnošću produženja za još godinu.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, kazao je nakon sastanka da su bili prisutni svi akteri, zajedno sa predstavnicima Općine Travnik, Srednjobosanskog Kantona i Federacije BiH, te da su napravili zapisnik o načinu rješavanja poštujući samo dvije stvari koje se ne mogu pomjerati

“To je da imovina mora biti vraćena Katoličkom školskom centru, što niko ne spori, a drugo je da djeca mogu, odnosno moraju nastaviti školovanje, što također niko ne spori, ali po osnovi jednog novog ugovora o najmu. Između toga je tačka tri, koja rješava pitanje da ovi nivoi vlasti riješe trajno smještaj djece, unutar ovog vremena koliko će trajati ugovor o iznajmljivanju, a to je godina dana sa mogućnošću produživanja na dvije”, kazao je Novalić.

Kazao je da će se ova tri nivoa vlasti dogovoriti o sredstvima, dodavši da je Vlada FBiH do sada jedina dala 6,2 miliona.

“Dolazi u obzir i kreditno zaduženje da bi se riješio problem djece. Ne smijemo zaboraviti da je to glavni problem”, istakao je Novalić.

Tahir Lendo, premijer SBK, kazao je da je Vlada spremna da podrži ove zaključke i riješi problem, dodavši da je važno da se utvrde koraci u implementaciji svih sudova i rješenju konačnog smejštaja učenika.

“I mi da osiguramo adekvatna sredstva za izgradnju nove škole u Travniku. To je dobar pomak i jedno razumno rješenje. Ja se nadam da će sada svi imati jedno olakšanje i jasne procedure ko šta treba da radi”, istakao je.

Naveo je da prema procjenama, zakup škole na mjesečnoj osnovi će iznositi nepunih 7.000 maraka, što za Vladu SBK nije problem. Kazao je da će ta sredstva biti osigurana rebalansom budžeta.

Dodao je da je dogovoreno da u procesu nema represivnih mjera, nego da će sve biti riješeno na miran i korektan način.

Što se tiče plaćanju za dosadašnje korištenje, Lendo je kazao da je uložena revizija, te da će čekati ishod revizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.