Novalić: Nećemo oporezivati nene i njihove sinove

Vijesti 08. aug 201817:47 > 19:14
N1

Bliži se dan – 12. avgust do kojeg freelancere Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine poziva da prijave i plate porez na dohodak na prihode iz inostranstva.

Ovaj poziv tretira period 2015-2017. Navedeno je da će oni koji prijavu ne podnesu biti novčano kažnjeni – od 300 do tri hiljade maraka. Od objave poziva ne stišava se lavina reakcija freelancera, mahom okupljenih u grupama na društevim mrežama. Pozivaju na suspendovanje poziva, određuju svoje predstavnike, a sve se češće mogu pročitati i najave odlazaka iz zemlje.

“Mi nemamo zdravstveno, mi nemamo staž. Nemamo nikakve uslove, a od nas se traži da plaćamo 10% + 4% zdravstvenog, a mi to nemamo pravo da to koristimo. Naše pitanje je kada ćemo mi napokon imati utvrđen status u Bosni i Hercegovini jer u zadnjih nekoliko godina nama govore da ovo nije pravi posao, da mi ne možemo imati ta prava, a očigledno je da možemo, dok oni nas oporezuju”, ističe Ajla Mutapčić, freelance model i online učiteljica.

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić i sam freelancer, a odnedavno član SDP-a BiH, na svom YouTube kanalu objavio je “Hitnu obavijest Freelancerima”. SDP ih poziva da odrede predstavnike kako bi imali dodatan potpis za podnesak sudu.

“Cilj je da se Pravilnik stavi van snage, da se povuče poziv i da se pristupi pravljenju novog zakona koji će početi da važi tek od 1. januara 2019. Trenutno SDP angažuje advokaticu da čitava stvar ode prema sudu i da se pokuša do 12. avgusta jer 13. morate platiti sve, poslije 13. idu penali i kazne, a da to ode prema sudu i da se do 12. dobije sudska privremena mjera koja u roku od 72 sata mora da zaustavi sve te aktivnosti. Sada trenutno SDP radi na tome sa advokaticom”, naglasio je Damir Nikšić, freelancer.

Sve je komentarisao premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prije svega to su zakoni koji su kantonalni, doneseni su 2009., Porezna uprava im je dužna primjenjivati i ubirati poreze jer ubiranje poreza je na federalnom nivou. Znači, nijedan se zakon nije primjenio osim što se stišće disciplina naplate poreza. Sav je problem u manipulaciji. Neko je proizveo da će se oporezivati sve one nene koje dobivaju pare od svojih sinova ili unuka što nije tačno. U pitanju je oporezivanje pravnog prometa kada tamo naši freelanceri prodaju softver ili ne znam bio šta drugo u pogledu ovog novog soft biznisa prodaju nekom pravnom subjektu, nekoj njemčkoj softverskoj kući i zato im se plati i onda otpočinje taj proces oporezivanja. Ako je porez ubran tamo ne ubire se ovdje po osnovu zakona, a ako nije ubran tamo ubire se ovdje i to, vjerujte, 10%. Neko je zamijenio teze. Ovdje se govori o dvije godine – 37 miliona maraka na 830 osoba poslan i to je pravni promet. Zadnji pravni promet je bio na jednu osobu – 450 hiljada i to je predmet oporezivanja, to nije u zoni socijale”, kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Mišljenjem se oglasilo i Ministarstvo finasija Federacije BiH.

“Članom 70b. Stav (1) Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak je propisano da porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava na priznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak. Slijedom zakonske norme prenešeno je isto i u član 70b. Pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak na način da je navedeno da akontacija poreza na dohodak od samostalne djelatnosti SE OBRAČUNAVA NA DOHODAK koji predstavlja razliku prihoda i rashoda”, saopšteno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Ranije je u programu N1 direktor federalne Porezne uprave izjavio da se ne radi o “bukvalnoj retroaktivnoj prmjeni propisa” jer je Zakon u primjeni od 2009., a pozivi su upućivani i ranije. U svojoj “Hitnoj obavijesti freelancerima” Damir Nikšić tvrdi da je Pravilnik za oporezivanje suprotan zakonu, navodeći da je nezakonit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.