Rusi će kušati bosanski Greni smit, Zlatni delišes ili Fudži

Vijesti 08. aug 201818:12 > 19:13
N1

Jabuke i ostalo voće izvozit će se u Rusiju po pooštrenim procedurama, potvrđeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa proizvođačima u Gradišci. Iskazano je nezadovoljstvo malim poticajima, te zatraženo pojednostavljenje procesa dobijanja dokumentacije za izvoz.

Bilo da volite Ajdared, Greni smit, Zlatni delišes ili Fudži, ove godine nećete ostati željni domaćih jabuka. Konzumiraće ih i Rusi jer je zabrana uvoza u ovu zemlju stavljana van snage.

Za voćare iz Gradiške koji bilježe rekordnu godinu to mnogo znači.

Dočekali su ministra spoljne trgovine BiH, kojem su prenijeli i zahtjev da se sertifikat za izvoz poznat kao A4, dobija na granici, a ne u Spoljnotrgovinskoj komori.

“Pošto se po dan, dva, čak tri, kada je petak, subota i nedjelja, čeka, a to je lako kavrljiva roba, i zna se da i po sedam dana putuje do Ruske Federacije”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Nadprosječan rod voća, zasađenog na oko 4.000 hektara, neće proizvođačima donijeti nadrosječne podsticaje.

“Podsticajima nisam zadovoljan, ja sam prošle godIne u onako lošoj godini, za 5,5 tona šljive dobio 260 marka. Izvinite molim vas, je li to može da popravi moju proizvodnju? Ne može. Ove godine se ne nadam ničemu, jer će biti mnogo više robe na terenu. Možda neće ni biti podsticaja”, istakao je Darko Ilišević, poljoprivredni proizvođač.

O podsticajima se ipak nije previše govorilo, jer se predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS nisu pojavili na sastanku. Pojaviće se ipak kada se berba završi ruski fitosanitarni inspektori koji bi trebali popisati sve zalihe, kako bi mogućnost zloupotreba bIla svedena na minimum.

Ministar Šarović podsjeća na aferu izvoza jabuke iz Poljske za Rusiju koje su koštale jedino proizvođače, dok su korist imali kako kaže manipulanti.

“Poljaci mogu direktno da izvoze jabuku jednog dana u Rusku Federaciju. Ne treba da dolazi u BiH pa da se ovdje prepakuju. Od toga ima koristi samo pojedinac. Pozivam voćare da zajedno prepoznajmo one koji se bave zloupotrebama”, naglasio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šest mjeseci bez izvoza u Rusiju označilo je višemilionsku štetu. Nova sezona berbe u Lijevče polju očekuje se sa dovoljnim brojem berača sezonaca, ali sa nedostatkom ambalaže.

Rekordna je godina, a palete pune jabuka već su putovale u Rusiju. Do sada je nakon ukidanja zabrane uvoza u ovu zemlju uvezeno oko 400 tona domaće jabuke. Kako je rekordna godina, očekuje se da domaći izvoznici izvezu jabuke u visini oko 100.000 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.