Kako se mašine pokvare kada se ruši bespravan objekat

Vijesti 08. aug 201818:17 > 18:33
N1

Prije dva dana smo naložili da se porušio jedan sprat kuće koji je bespravno napravljen. Kada je donijeto rješenje, preduzeće RAD je došlo da ruši i danas su zaustavili rušenje jer im se mašina pokvarila, ispričao je za N1 dugogodišnji načelnik Starog grada, Ibrahim Hadžibajrić.

Općina Stari Grad Sarajevo zatražila je od istražnih organa da što prije provedu istragu i utvrde okolnosti pod kojima je došlo do požara i potpunog uništenja privatnog automobila u naselju Otoka, u noći 6. augusta, usljed kojeg je došlo i do manjih oštećenja okolnih vozila.

U saopćenju ove Općine se navodi da se radi o vozilu u vlasništvu pomoćnika načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad kojem su i ranije posredno upućivane prijetnje.

Šta se desilo, kažete bilo je i ranije prijetnji?

Ovaj posljednji slučaj, čovjek za to nema dokaza, ali nije isključeno da je povezano sa pojačanim inspekcijskim kontrolama. To može biti jedan od uzroka, a na tužilaštvu, odnosno na istražnim organima je da to utvrde. Ovo nije prvi slučaj. Prije osam godina meni se pucalo ispred vrata, dva šaržera iz automatske puške, pa su mi kćerku ganjali po Grbavici, pucali za njom. Pa su šefici moga kabineta zapalili automobil u ulici Muse Ćazima Ćatića. Očito se ove stvari događaju zbog ispravnog rada.

Da li je reagovala policija, u vašem i u posljednjem slučaju?

Osoba koja je pucala pred mojim vratima kažnjena je uslovno sa šest mjeseci. Znali su od početka ko je to uradio. Sad da li je to adekvatna kazna? Mi branimo državu, šta je opština nego država.

Evo, danas smo imali novi slučaj. Prije dva dana smo naložili da se porušio jedan sprat kuće koji je bespravno napravljen. Šehidska porodica se žalila, imala je apsolutno pravo, jer je tom kućom bukvalno bila “zatvorena”. Kada je donijeto rješenje, preduzeće RAD je došlo da ruši i danas su zaustavili rušenje jer im se mašina pokvarila.

Vjerujete li da se mašina pokvarila?

Ne. Pogotovo što znam čiji je rođak vlasnik objekta koji se trebao rušiti. I onda su radili telefoni.

Kazali ste da imate agilnog pomoćnika, koji dobro radi. Zašto ranije niste imali takvog pomoćnika?

Problem je ovdje zaposlenika u državnim organima. Novi pomoćnik za inspekcijske poslove je 15 puta povećao produktivnost. U vezi sankcionisanja radnika ne samo meni, nego bilo kome drugome u institucijama, ruke su vezane. Vi kada nekoga negativno ocijeniti on ide u Agenciju za državnu službu “na popravni”. Poslije toga ako ga ponovo negativno ocijenite, taj proces može trajati između godinu i po i dvije, i ako ga otpustite sud će ga vratiti nazad.

Ne možete, znači, tek tako dati otkaz?

Ne. Vi ga možete samo premjestiti sa jednog mjesta na drugo.

Šta je rješenje?

Mijenjati zakone, to je suština problema. Svi bi željeli da sjedi ispod grba i zastave, a niko ne želi da preuzme odgovornost i da radi posao kako treba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.