Sutra počinje filmska smotra sa rekordnim brojem filmova

Vijesti 09. aug 201811:22 > 11:34
Anadolija

Sve je spremno za 24. Sarajevo Film Festival, koji počinje sutra, a tokom kojeg će biti prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja.

Ovogodišnji SFF sutra će biti otvoren filmom “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. Ove godine će biti održane 42 svjetske premijere i 23 međunarodne.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), govorio je o programu i gostima festivala koji traje od 10. do 17. augusta.

“Mislim da je sve spremno. Danas je zadnji dan i danas su završne tehničke pripreme. Očekujemo goste koji već danas dolaze. Otvaranje festivala je sa velikim filmom ‘Hladni rat’ Pawela Pawlikowskog. Mislim da imamo najveći festival do sada. Festival koji će prikazati 266 filmova iz 56 zemalja u 18 programskih cjelina što znači osam dana, od ujutro do naveče, gledat ćemo filmove, družiti se, biti ne samo u kino dvoranama nego i brojnim prostorijama oko festivalskog centra”, rekao je Purivatra.

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, Žiri Takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja – Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film Everybody knows (2018.) s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

“Mislim da ove godine imamo zaista creme de la creme. Ako mogu da izdvojim tri gosta. To su tri režisera koja danas praktično označavaju filmsku produkciju u svijetu. Govorimo o autorskom filmu, ljudima koji su dobili Oscare ili dobitnici Zlatne palme. Krenimo od predsjednika žirija Asghara Farhadija, dvostruki Oscarovac, koji dolazi da bude predsjednik žirija i koji će prikazati svoj novi film s kojim je otvoren festival u Cannesu”, pojasnio je Purivatra.

Tu je i, kako je kazao, Pawel Pawlikowski, također Oscarovac, koji dolazi da otvori SFF.

“I treći veliki gost, sigurno jedan od najvećih autora današnjice je turski režiser Nuri Bilge Ceylan, koji dolazi sa svojom retrospektivom, koji će također prikazati svoj zadnji film iz Cannesa i kojeg ćemo ugostiti i kao čovjeka koji nam donosi specijalnu izložbu svojih fotografija koje su bile i osnova za njegove filmove. U Umjetničkoj galeriji BiH imat ćemo priliku da vidimo izložbu koju je Nuri Bilge Ceylan radio i u drugim gradovima svijeta poput Londona i Pariza”, istakao je Purivatra.

Turski režiser je i gost programa “Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu”.

Iz godine u godinu Sarajevo Film Festival postaje sve posjećeniji i interesantniji velikom broju predstavnika svjetske kinematografije ali i turistima koji dolaze u bh. prijestolnicu prvenstveno zbog filmske smotre.

“Sarajevo Film Festival potvrđuje status najvećeg i najuticajnijeg festivala u regiji. Samo broj akreditovanih, ljudi koji prelazi 1.500, medija oko 800, govori o tome da imamo sve veći interes za Festival. I prodaja ulaznica ide bolje nego što je bila rekordne prošle godine. To znači da rastemo u svakom segmentu. Raduje nas da Sarajevo potvrđuje taj status”, poručio je Purivatra.

Govorio je i o velikom broju turskih filmova koje će publika imati priliku pogledati na ovogodišnjem SFF-u.

“Mislim da Turska danas prolazi jedan vrlo zanimljiv period i da ima vrlo vitalnu kinematografiju, naravno, predvođenu, prije svega, Nuri Bilge Ceylanom koji će biti ovdje. Ali nas raduje da imaju i novi mladi autori koji dolaze. Spomenut ću novog autora, koji dolazi sa svojim filmom. To je Osman Nail Dogan koji dolazi sa filmom ‘The Pigeon Thieves’ i on će biti u okviru Takmičarskog programa SFF-a. Vrlo svjež i zanimljiv film i zanima nas kako će film biti prihvaćen i od strane publike i kritike”, naglasio je Purivatra.

Prema njegovim riječima, za SFF se interesuje i veliki broj turskih medija i filmskih profesionalaca koji dolaze u Sarajevo.

“Sve to pokazuje da je ta neka relacija i spona između bh. i turske kinematografije izuzetno jako i vitalna. Očekujemo još više saradnje”, rekao je Purivatra.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu očekuje se i rekordan broj gostiju iz cijelog svijeta.

“Već sada imamo najave. Već sada se govori o rasprodanim projekcijama, interesu koji nadmašuje sve ono što smo do sada imali. Želim da kažem da smo mi napravili sistem tako da svi oni koji dođu i na dan festivala biti dovoljno karata tako da nema rasprodanih predstava. Svako ko hoće da vidi film imat će priliku da dobije kartu”, rekao je Purivatra i pozvao sve koji vole film i festivalsku atmosferu da dođu i budu dio rekordnog broja gostiju na SFF-u.

Drugog dana SFF, u subotu, bit će prikazan film “Divlji život” režisera Paula Danoa, a u nedjelju 12. augusta film “Svi znaju”, režisera Asghara Farhadija.

U ponedjeljak 13. augusta bit će prikazan “Kapernaum”, u režiji Nadine Labaki, a u utorak 14. augusta “Dogman”, u režiji Mattea Garronaea. U srijedu će biti prikazan film “Anđeo” režisera Luisa Ortege, a u četvrtak 16. augusta “Potoni ili plivaj” režisera Gillesa Lellouchea.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazan film “Špijun koji me napucao” u režiji Susanne Fogel.

Programom “U fokusu 2018.” obuhvaćeni su filmovi “Beskonačni fudbal”/Fotbal infinit (Rumunija), “Bez dodira”/Touch Me Not, (Rumunija, Njemačka, Češka, Bugarska, Francuska), “Brak”/Martesa (Kosovo, Albanija), “Drvo divlje kruške”/Ahlat Agaci (Turska, Francuska, Njemačka, Makedonija, Bugarska, BiH, Švedska, Katar), “Krijumčareći Hendrixa”/Smuggling Hendrix (Kipar, Njemačka, Grčka), “Mademoiselle Paradis”/Licht (Austrija, Njemačka), “Ne ostavljaj me”/Birakma beni (BiH, Turska) i “Ruben Brandt, kolekcionar”/Ruben Brandt, a gyujto (Mađarska).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.