"Dodiku neće pomoći ni Trumpovi ni Clintonovi savjetnici"

Vijesti 09. aug 201817:42 > 18:33
N1

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, je mišljenja da Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, neće pomoći angažovanje savjetnika Donalda Trumpa, američkog predsjednika. Istakao je za N1 da Dodik ne spada u normalne ljude i normalne politike.

U komentaru Dodikove namjere da angažuje savjetnike aktuelnog predsjednika SAD-a, Šarović je rekao:

“Ako imate novca možete angažovati bilo koga. Mislim da to nije potrebno činiti. Savez za promjene će novac koristiti za druge, potrebnije stvari. Mislim da Trumpovi ili Clintonovi savjetnici ne mogu pomoći Dodiku. Čudi me da je posegnuo za takvim nešto”.

Izrazio je nadu da će u Republici Srpskoj pobijediti “normalni ljudi i politike”, te je naglasio da Dodik “ne spada u takve”.

“Mislim da Dodik Republiku Srpsku vuče nazad i s njim Republika Srpska nema svjetlu perspektivu”, rekao je Šarović za N1 okarakterisajući najavu Dodika da će tražiti mjesto za Republiku Srspku u Ujedinjenim nacijama kao “spinom” i “biserom”.

Ne misli da je Dodik odgovoran za izborni rezultat Saveza za promjene, već da odogovornost treba tražiti u samom Savezu za promjene. On se nada da će izlaznost na ovogodišnjim Opštim izborima biti veća u odnosu na prethodne.

Gostujući u “Danu uživo”, Šarović se osvrnuo na izvoz bh. mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju. Kako je kazao, proširenje izvoza smatra uspjehom porizvođača. Dotakao se broja izvoznika iz BiH.

“U ovom trenutku deset proizvođača zadovoljava standarde Evropske unije. To je prilično veliki broj, obzirom da smo mala zemlja. Još nekoliko proizvođača je na pragu da zadovolji standarde Evropske unije”, ukazao je.

Prema njegovim riječima, ne postoje kvote za izvoz, već samo održavanje standarda. Podsjetio je da je BiH jedna od rijetkih država koja nije članica Evropske unije, a koja izvozi mlijeko i mliječne proizvode u Evropsku uniju.

Za N1 je komentarisao nastojanja entitetskih vlasti da preuzmu zasluge što je BiH proširen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Nasmijala me ta vrsta polemike, koja je možda i dobra. Nemam problema da čestitam svakoj instituciji koja je dala doprinos, a svi su dali mali doprinos. Moram istaći Kancelariju za veterinarstvo koja djeluje pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Koliko su neki pojedinci u resornom ministarstvu Republike Srpske bili agilni, čast izuzecima, mi bismo ovaj standard dosegli za 20 ili 30 godina”, smatra on.

Ipak, kako je rekao, najbolje je pitati proizvođače kako gledaju na rad ministarstva na čijem čelu jer je njihova ocjena najrelevantnija i kao takvu je prihvata. O svom radu kao ministra je kazao:

“Uvijek mogu raditi bolje. Na nama je da otklanjamo različite prepreke kojih će biti u budućnosti. Glavni problem je spremnost da zajendički radimo”, zaključio je Šarović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.