Fazlić za N1 o migrantima: Kao da sjedimo na buretu baruta

Vijesti 10. aug 201809:21 > 09:23
N1

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća za N1 je kazao da više niko ne zna koliko migranata ima u tom gradu, i da je aktuelna situacija "kao da sjedite na buretu baruta".

Fazlić je istakao da su državne institucije nemoćne da riješe problem, a stanje se ne mijenja na bolje.

“Mislim da problemi ostaju, migranti pristižu. Državne institucije pokazuju nedjelotvornost od početka. U Bihaću se ne zna koliko ih ima. Podijeli se 1.000 obroka u Đačkom domu, ostali se nalaze u privatnim smještajima. 50 migranata dnevno dolazi, ali odlaze stalno, niko ne zna ko su ti ljudi”, poručio je Fazlić.

On je kazao da prehrana i zdravstvena zaštita migranata nije problem, jer su sredstva osigurana iz evropskih fondova. Problemi imaju drugu prirodu.

“Nalaze se na lokaciji koju je grad osigurao za migrante kada ih je bilo 150. Niko nije znao da će ih biti 3.000. Na zimu će biti u teškoj situaciji, građani će biti pod većim pritiskom nego sada. Naselja uz granicu trpe, svaku noć pokušavaju da pređu granicu. Svaki dan je sve teže”, poručio je Fazlić.

“Situacija je kao da sjedite na buretu baruta, a kažete da je bezbjedonosna situacija zadovoljavajuća. Ne znate kakve posljedice mogu biti. Sa aspekta broja incidenata je zadovoljavajuća situacija, ponavljam, kada dođu hladniji dani, sada su u očaju, u novembru i decembru će biti u agoniji”, poručio je Fazlić.

Fazlić je za N1 kazao da je zona Borići uništena, Partizansko groblje, stadion Pod Borićima, dok, kako je kazao, do zime će problemi biti sve veći.

Gradonačelnik Bihaća je ocijenio da problem migranata u USK nije samo problem Dragana Mektića i Ministarstva sigurnosti BiH, nego problem države Bosne i Hercegovine, koja nema mehanizme i resurse da reaguje. Rekao je i to da smjenom Mektića – ne bi se ništa napravilo.

“Mektić ima volju i želju da pomogne, ali ne postoji strategija, plan ni novci da se nešto uradi. Njegovom smjenom neće ništa dobiti, tek bi onda dobili problem”, poručio je Fazlić za N1.

Fazlić smatra da problem nije ozbiljno shvaćen na nivou države, što predstavlja katastrofu za lokalne zajednice.

Rekao je i to da je osjetan pad turizma u Bihaću i USK, a vjeruje da je to najviše zbog migranata.

“Teško je održavati javnu higijenu u gradu, proizvede se tona smeća više nego što je uobičajeno, ljudi se žale. Bihać nije ono što je bio ranijih godina”, izjavio je Fazlić za N1.

Ocijenio je da lokalna zajednica nema nikakvih nadležnosti.

“Možemo samo da sjedimo i plačemo i gledamo šta se događa”, kazao je.

Danas, 10. augusta ističe rok koji je Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, dao Vijeću ministara da odredi lokaciju na kojoj će biti smješteni migranti. Fazlić je rekao da to ne znači ništa, a da dolaskom u Sarajevu na mirne proteste ispred zgrade Institucija BiH je samo gubljenje vremena.

On je kazao da je situacija u USK iskorištena i za politizaciju. “Ako igdje ima gadova i supergadova – to je u politici. I ova kriza će biti iskorištena za to”.

Za N1 je potvrdio da će biti na najavljenom protestu u Bihaću u ponedjeljak, da ga podržava, te se i on sam pita zašto je Bihać sjecište rute kroz BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.