"Dodik je prodao dokaze o najvećem stradanju Srba"

Vijesti 10. aug 201811:32 > 11:43
N1/Ilustracija

Savez za pobjedu upozorava da je svaka pomisao da se bilo koji dio teritorije RS izdvoji kako bi se stvarao neki treći, „hrvatski entitet“ predstavlja najgore kršenje Ustava Republike Srpske ali i da je podrška trećem entitetu čin kockanja sa Republikom Srpskom ravan izdaji.

“Modriča, Derventa, Brod i Šamac i Šipovo su Republika Srpska, i svaka pomisao da se bilo koji dio teritorije izdvoji kako bi se stvarao neki treći, „hrvatski entitet“ predstavlja najgore kršenje Ustava Republike Srpske. Podrška trećem entitetu koju SNSD i Milorad Dodik lično iskazuje Draganu Čoviću je čin kockanja sa Republikom Srpskom ravan izdaji, i Sazvez za pobjedu će učiniti sve da spriječi raspakivanje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje pozicije Republike Srpske”, poručuju iz Saveza za pobjedu.

Stvaranje trećeg entiteta značilo ozbiljnu štetu za Republiku Srpsku koja trenutno nosi polovinu suvereniteta i ima sve mehanizme zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Sa trećim entitetom, ostali bi i bez entitetskog glasanja, i odrekli se dijela suvereniteta i postali trećina umjesto polovine ističu u Savezu za pobjedu.

Sa Dodikom postoji realna opasnost gubitka teritorije, a čovjek koji je prodao jasenovačku građu i dokaze o najvećem stradanju Srba za vrijeme NDH, spreman je da proda i Srpsku.

Treba se podsjetiti da je Federacija nastala Vašingtonskim sporazumom, vezanjem hrvatske zastave s bošnjačkom protiv srpske i zato smatramo da se problemi Federacije neće i ne smiju rješavati preko leđa Republike Srpske i srpskog naroda.

Umjesto što se bori za HDZ-ov entitet, predsjednik Republike Srpske bi trebalo da se bori za Srbe u HDZ-ovim kantonima. Njegovi partneri iz HDZ-a moraju da sprovedu odluku Ustavnog suda i konačno Srbima omoguće da budu konstitutivan narod u kantonima s hrvatskom većinom, da imaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo“, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.