Hadž je najvažnije sačuvati

Vijesti 10. aug 201812:51 > 12:55
N1

Svaki musliman koji je punoljetan, zdrav i ima dovoljno materijalnih sredstava dužan je da obavi hadž, odnosno da jednom tokom svoga života izvrši hodočašće u Mekku. Za muslimane hadž je stroga obaveza i predstavlja petu islamsku dužnost.

Ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine odlazi 1680 vjernika, a jedan od njih je i Salem Katana. Kaže da je za njega hadž najvažnija obaveza koju je spreman da obavi.

“Na ideju da idem na hadž došao sam dosta ranije, smatram da sam malo zakasnio, ali ipak nikad nije kasno. To samo Allah zna kad će vas pozvati da obavite hadž”, ističe Katana.

Naglašava da je za obavljanje hadža potrebno dosta psihičke i fizičke spremnosti. Kaže da je važno biti u dobroj kondiciji.

“Imam dosta snage i kondicije jer se bavim pčelarstvom. Zbrinuo sam porodicu prije odlaska i obavio sam sve svoje obaveze. Oni neće imati nikakvih poteškoća dok se ja ne vratim”, naglasio je Katana.

Njegova supruga Aida već je obavila hadž i dala mu savjete kako da i on što lakše obavi hadž. Kaže da je pomalo sjetna jer bi i ona voljela da ponovo obavi hadž.

“Osjećaj obavljenog hadža ne može se porediti ni sa čim. Poručila bih svima koji mogu da odu da dožive tu ljepotu. Za mene je to bilo ispunjenje duše. Dobila sam puno više nego što sam očekivala”, kazala je Aida.

Istakla je da joj nije bilo teško obaviti hadž i da je imala neku posebnu snagu. Nakon povratkla sa hadža trudi se da očuva svoj hadž.

Salem kaže da će se truditi da bude bolji po povratku sa hadža.

“Drago mi je što ću se zahvaliti Allahu na svemu i zaželjeću da Bosna i Hercegovina bude bolja i stabilna država. Očekujem da ću biti bolji i da ću sačuvati hadž. Potrebno je dosta novca da se ode, ali najvažnije je da čovjek očuva hadž”, naglašava Katana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.