Novi dan: Gosti su Alban Ukaj, Mirsad Purivatra…

Vijesti 10. aug 201815:25 > 15:33
N1

Sutrašnje specijalno izdanje Novog dana emitujemo sa Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Subotnje izdanje Novog dana biće posvećeno 24. izdanju Sarajevo film festivalu. Ovog jutra emitujemo se za gledaoce u BIH i Srbiji.

Kao glumac je bio angažiran na predstavama u produkciji MESS-a, Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih i Zetskom domu na Cetinju, Bitef teatra-u. Više puta je nagrađivan za najboljeg glumca na pozorišnim festivalima u Bosni i Hercegovini i regionu. Ove godine pripala mu je čast da otvori 24. Sarajevo film festival. Ujedno će biti i prvi gost koji će otvoriti i naše specijalno izdanje Novog dana – Alban Ukaj.

Festival je otvoren filmom “Hladni rat” Pawela Pawlikovskog – oskarovca koji je nagrađen za najbolju režiju na 71. kanskom festivalu. Ove godine lično je u Sarajevu. U grad stižu i druge svjetske i međunarodne filmske zvijezde. O organizaciji festivala, filmovima, premijerama za Novi dan govori Mirsad Purivatra – direktor Sarajevo film festivala.

Šta je Sarajevo film festival režiserima? Šta je danas najvažnije naučiti jednog mladog, budućeg režisera i scenaristu? Imaju li mladi priliku i koliko često da rade praktično na razvoju scenarija dugometražnog igranog filma? Sve to će nam pojasniti bosanskohercegovački režiser Srđan Vuletić čijim je filmom “Teško je biti fin” otvoren 13. Sarajevo film festival.

Neizostavan dio filmske magije je i crveni tepih. O glamuru, blještavilu na crvenom tepihu, zahtijevima zvijezda za koje je kreirala razgovaramo sa poznatom bh. dizajnericom Belmom Tvico Stambol. Podsjećamo, francuska glumica Julie Judd zablistala je na crvenom tepihu Kanskog film festivala u haljini bh. dizajnerice Belme Tvico-Stambol. Ekipa filma “Girls of the Sun” također je prošetala crvenim tepihom u Kanu upravo u njenim kreacijama.

Kompanija Telemach glavni je sponzor Sarajevo Film Festivala. Saradnja SFF-a i Telemacha donosi novu vrijednost Sarajevo Film Festivalu i kreira posebnu atmosferu u danima Festivala…o društveno odgovornom poslovanju, fest room-u Telemacha i pogodnostima za posjetioce tokom festivala za Novi dan govori Edina Kurić – direktorica Fondacije “Telemach”

Počeo je i Nišvil. Svi ljubitelji džeza do nedelje 12. avgusta biće u prilici da uživaju u nastupima nekih od najvećih svjetskih muzičara na Nišvilu. Za četiri večeri prodefilovaće 25 domaćih i inostranih bendova. Više informacija imaju naši reporteri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.