Europska komisija daje BiH 6 milijuna eura za migrante

Vijesti 10. aug 201815:11 > 15:15
Anadolija

Europska komisija u petak je odobrila dodjelu šest milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini koje će ta zemlja iskoristiti za suočavanje s migrantskom krizom, potvrđeno je tijekom dana iz Delegacije Europske unije u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno ova će donacija poslužiti za jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osiguranje njihovog smještaja te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica čime bi trebala doprinijeti i borbi protiv trgovine ljudima.

Europska je komisija Bosni i Hercegovini u lipnju već odobrila pomoć od milijun i pol eura kako bi se počeo rješavati problem smještaja i prehrane ilegalnih migranata.

Iz Delegacije EU podsjetili su kako je Unija od 2007. godine osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 milijuna eura a od siječnja 2016. godine BiH je postala sudionikom regionalnog programa potpore upravljanju migracijama u vrijednosti od 8 milijuna eura.

Od početka godine u BiH je prema podacima policijskih agencija ušlo nešto više od deset tisuća ileganih migranata a procjene su kako ih je tamo trenutačno između četiri i pet tisuća.

BiH ima ograničene kapacitete za smještaj migranata a još nije postignu dogovor o konačnoj lokaciji za migrantski centar koji bi bio uspostavljen na području Unsko-sanske županije gdje je i najveća koncentracija migranata koji žele što prije nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama EU-a.

Drugi migrantski centar trebao bi biti uspostavljen u napuštenoj vojarni “Ušivak” u mjestu Hadžići kod Sarajeva no njegovo opremanje nije započeto upravo zbog nedostatka novca pa se očekuje da će donacija EU predstavljati rješenje za taj problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.