Prosjek ocjena 9,89 "dovoljan" za prodaju knjiga na ulici

Vijesti 10. aug 201816:36 > 17:33
N1

Jedna priča o surovoj stvarnosti u BiH. Galina Vukajlović bila je student generacije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, a danas na Trgu Krajine radi kao ulična prodavačica knjiga.

Vrućine i kiša, te radno vrijeme je od jutra do mraka nisu ono što je očekivala nakon sticanja diplome. U nadi da će naći stalni posao odbija odlazak u inostranstvo kao opciju za bolju budućnost

“Završila sam književnost da bih prodavala knjige”, kroz šalu kaže profesorica srpskog i ruskog jezika Galina Marija Vukajlović. Sa prosjekom ocjena 9,89 prošle godine je stekla diplomu na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

“Čim sam završila odmah sam ištampala preko 30 biografija i nosila u škole jezika, banke, firme, gdje god sam smatrala da bi trebao neko moje struke. Nosila sam biografije mimo konkursa i prijavljivala se na konkurse no tu nisam imala sreće, uglavnom sam bila druga”, dodaje.

Galinin otac godinama prodaje knjige na ulici. Pomagala mu je svakog raspusta i na taj način zarađivala džeparac.

“Ja sam i kao student radila u smislu da sam prevodila neke tekstove, držala privatne časove i to sam nastavila i kad sam završila studije i da radim ovako nešto na dvadesetak dana što sam uspjela da pronađem”, kaže Galina.

Želja joj je pronaći stalni posao od kojeg će moći živjeti.

Nezaposlenih osboba u BiH je 475.000 podaci su državne agencije za statistiku. Na birou je više od 12.000 nezaposlenih visookobrazovanih lica. Od njih su 74 magista, te 14 doktora nauka.

Po odlivu mozgova BiH je među vodećima u svijetu. Galina ne želi biti dio te statistike.

“Imala sam neku opciju da idem za Njemačku, ali nije mi to želja ako baš ne uspijem ovdje onda ću ići šta da radim”, poručuje Galina.

Više se raduje dolasku ruskih firmi u nadi da će im trebati radnika sa odličnim znanjem ruskog jezika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.