Sarajevo "puno k'o šibica"

N1

Sarajevo je prošli mjesec zabilježilo rekordan broj posjetilaca, preko 70 hiljada. Ovaj mjesec još bolji rezultati, 50 hiljada posjetilaca do sada. Zadovoljno ruke trljaju hotelijeri i ugostitelji, turisti su s druge strane zadovoljni onim što Sarajevo ovih dana nudi.

Pljusak nije pokvario idilično raspoloženje grupe turista iz Dablina i Amsterdama. Planiraju šta slijedeće posjetiti.

“Sviđa mi se kombinacija istorije i ležerne atmosfere”, kaže jedan turista iz Dablina.

“Nisam znala za filmski festival do prije tri dana, ovo je baš srećna okolnost da smo ovdje za vrijeme otvaranja”, ističe irska turistkinja.

“Ja sam sa prijateljem, i ostajemo ovdje samo tri dana”, kaže jedan turista iz Amsterdama.

Odsjeli su u hostelu. No u Sarajevu je danas popunjeno sve, od privatnog smještaja do i najskupljih hotela. Emina Šehalić vodi dva takva.

Imamo negdje od 600 do 700 gostiju. Ja vjerujem da imamo još ovoliko soba da bi bilo popunjeno. Sada nam je najveći problem imamo gostiju, nemamo gdje da ih smjestimo“, Šehović.

Prošli mjesec, Sarajevo je sa više od sedamdeset hiljada posjetilaca, i skoro 170 hiljada noćenja oborilo rekord. Ovaj mjesec, u Turističkoj zajenici KS očejuju veću posjećenost.

“Zvaničan podatak za mjesec avgust ćemo definitivno imati u septembru, ali maloprije su mi koleginice rekle da do danas, ovo što je prijavljeno, bilježimo nekih 50 hiljda dolazaka u mjesecu avgustu. Znači do danas”, tvrdi Razija Mešanović iz Turističke zajednice KS.

A tek je 10. U Sarajevo posjetioci dolaze iz BiH, regije, EU, mnogo je onih sa Dalekog istoka, iz Turske.

Više detalja ima Aleksandra Tolj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.