Alban Ukaj za N1: Žao mi je što kod kuće jako malo radimo

Vijesti 11. aug 201809:14 > 09:17
N1

Glumac Alban Ukaj kazao je jutros za N1 mu je žao što glumci sve manje rade u Bosni i Hercegovini jer bez rada kući, ne postoje pretpostavke za razvoj bh. kinematografije.

Ukaj je ocijenio se u Sarajevu posljednjih godina malo snima poručivši da se ne možemo stalno nadati da će neko drugi mijenjati tok bh. kinematografije.

”Ja nažalost mislim da zadnjih par godina u Sarajevu i BiH se jako malo snima ili skoro nikako. Bez te neke industrije koju moramo graditi unutar nas, da se malo više aktiviramo, ne možemo se stalno nadati da će nešto izvana doći i promijeniti tok kinematografije”, kazao je gost Novog dana.

”Žao mi je što kod kuće jako malo radimo i onda uvijek kada se hoćete nekom pokazati ,morate s nekim prtozivodom koji dolaze odavde, a mi to sve manje i manje imamo”, dodao je on.

Sinoć je, inače, svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival. Čast da otvori Festival, imao je upravo Ukaj. U razgovoru za N1 otkrio je da je imao tremu što ga je iznenadilo.

‘Nisam znao da ću imati tu tremu zbog otvaranja, ali tačno pred izlazak na scenu sam osjetio da sam nervozan. Bilo je emotivno i drago mi je da sam to uradio”, kazao je on.

”Ovdje sam imao direktan susret s publikom i odgovornost je kako god okrenete”, dodao je.

On je govorio i o važnosti SFF-a za bh. glumce.

”Bitan je jer je svima nama neka odskočna daska za bilo kakve kontakte, za rad u nekim međunarodnim produkcijama. Srećemo se s nekim kolegama koje ne viđamo svaki dan. Ima par ljudi koje viđam samo za vrijeme SFF-a. Ovo je jedan od najvećih festivala filmskih u Evropi”, naglasio je Ukaj u razgovoru za N1.

Prema njegovom mišljenju, gluma je danas ozbiljan ”sport”.

”Mislim da je prošlo vrijeme boema i alkoholiziranih glumaca. Ovo je ozbiljan sport, morate biti u kondiciji”, potcrtao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.