Srđan Vuletić za N1: Zašto mi je SFF toliko važan

Vijesti 11. aug 201810:26 > 10:36
N1

Reditelj Srđan Vuletić kazao je jutros za N1 da mu je Sarajevo Film Festival važan jer u tih nekoliko dana, na jednom mjestu može sresti veliki broj ljudi - veoma važnih za njegove projekte.

Vuletić je u razgovoru poručio da u Bosni i Hercegovini ne možete prodati mercedes i pežo, ali to možete nadoknaditi kroz kulturu.

”Kad biste pogledali bh. program, imate tamo veći broj naslova. Ali kada biste ušli u analizu, vidjeli biste da su to filmovi koji su nastali u inat sistemu. Od jedne države koja ima Oskara, došli do države koja najmanje izdvaja za film. Imamo filmove naših autora koje su radili vani, mislim da su festivalske godine puno bolje kada ima neko od naših autora.. Ja jako volim filmove, obožavam ih odakle god da dolaze, ali svjedok sam da svaki put kad imamo film jakog bh. autora stvari se dignu na jedan veliki nivo. Simplifikacija je da je problem u novcu. To nije podrška koja je jednosmjerna. SFF je izbacio nedavno koliko Sarajevo zaradi od Festivala. Kad dođu stranci, ne možete im prodati mercedes i pežo, možete kroz kulturu”, poručio je naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, SFF je veoma važan u profesionalnom smislu za bh. filmske radnike. Ostvaruju se kontakti, dogovaraju poslovi…

”Meni lično kao čovjeku koji živi u Sarajevu je Festival jako značajan trenutak u godini u nekom profesionalnom smislu, srećem se s drugim profesinalcima, dogovoram neke projekte. Da ste profesionalac, da biste sakupili sve te ljude trebalo bi vam pet godina da to sve obiđete. SFF ima dobru platformu koja vam omogućava da sve te ljude sretnete”, dodao je Vuletić za N1.

Pogledajte kompletan razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.