Tufekčić u pismu Dunoviću: Iza Vašeg mandata ne stoji ništa

Vijesti 11. aug 201815:23 > 15:34
N1

Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik parlamentarne Komisije za usaglavašanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca, uputio je otvoreno pismo Milanu Dunoviću, potpredsjedniku FBiH. Razlog da se Tufekčić obrati Dunoviću na ovaj način je upravo prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca.

Tufekčić u pismu navodi da su predstavnici različitih političkih stranaka, među kojima je i Demokratska fronta čijij je Dunović član, u Sarajevu i Mostaru usaglasili tekst Zakona o demobilisanim borcima. 

Tufekčić dodaje da je isto tako Komisija jednoglasno donijela zaključak da će o svom radu informirati na zajedničkom sastanku rukovodstvo Federacije, rukovodstvo Federalne vlade te rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH i nakon toga donijeti odluku o upućivanju konačnog izvještaja Komisije na oba doma Parlamenta FBiH.

“Treće, a ne manje važno, rješavanje pitanja pristupa Zakonu preko hiljadu Bošnjaka iz Livanjskog kantona, pripadnika oružanih snaga BiH, koji imaju žive mobilizacijske kartone gdje stoji da smo pripadnici oružane pobune protiv tzv. “Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, rječnikom Haškog tribunala “Udruženog zločinačkog poduhvata”, navodi Tufekčić u otvorenom pismu Dunoviću.

Tufekčić ističe da, uvažavajući Dunovićevu funkciju potpredsjednika FBiH, a i njega lično, pravi kratak osvrt na njegove teze da kad je u pitanju donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica da “prebacujem odgovornost usljed neznanja, moga ličnog nesnalaženja i nekvalitetnog rada“.

“Vjerujem da se radi o Vašoj predizbornoj kampanji za naredni mandat, svjestan činjenice da svojim pres konferencijama, prepiskama sa Ustavnim sudom FBiH kao i dijeljenjem lekcija nama u vrhu vlasti želite privući medijsku pažnju, jer objektivno iza Vašeg četverogodišnjeg mandata u vlasti, osim kočenja pozitivnih procesa u FBiH, ne stoji ništa.

Kad je u pitanju moje neznanje, a Vaše neupitno pravo da to tako nazovete kao potpredsjednik FBiH, moram Vas podsjetiti da ste uputili OHR-u i visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku zahtjev za tumačenje ustavnih odredbi oko povlačenja vitalnog nacionalnog interesa od predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare kao i potpredsjedavajućeg Drage Puzigaće, u koje ste kao glavni dokaz naveli radnu verziju mog mišljenja o tom pitanju kojeg sam dostavio svim članovima Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH i koje još uvijek nije zvanični akt Zakonodavno-pravne komisije”, navodi Tufekčić.

Dodaje da je Dunović, u svom dopisu visokom predstavniku, njegov dokument i njegovo mišljenje o povlačenju vitalnog nacionalnog interesa koristio kao glavni argument.

“Na kraju, uvažavajući Vas i Vašu funkciju, jedan savjet dok vodite predizbornu kampanju – pričajte o djelima i o tome šta ste sve učinili za vrijeme trajanja Vašeg četverogodišnjeg mandata kao dio vlasti FBiH”, navodi Tufekčić u otvorenom pismu Dunoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.