U Sarajevu se poštari utrkivali u brzom hodanju

Vijesti 11. aug 201817:07 > 17:11
Anadolija

BH Pošta zajedno s turskim PTT-om organizovala je u Vilsonovom šetalištu 47. takmičenje poštanskih operatera Jugoistočne Evrope u brzom hodanju. Predviđene su dvije trke - muška i ženska. Kenan Bozgeyik, generalni direktor PTT-a Turske, uručio je danas u Sarajevu deset motocikala koji će unaprijediti usluge uposlenika BH Pošte.

BH Pošta zajedno s turskim PTT-om organizovala je takmičenje poštanskih operatera Jugoistočne Evrope koje se sastoji od dvije trke – muške i ženske.

Više od 40 takmičara iz šest zemalja, poštanskih operatera iz Albanije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Turske i Bosne i Hercegovine će hodati za mir i slobodu.

Takmičenje je svečano otvorio generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić. Završena je utrka za žene na dionici od pet kilometara. Pobjednica u ženskoj kategoriji je Esra Saglam iz pošte u Ankari. Gulsen Eser iz Izmira je druga završila današnju utrku, a treća Fatma Temel iz Ankare.

Mirsad Mujić, generalni direktor JP BH Pošte, izjavio je da je ovo prvi put da BiH organizuje ovakav događaj.

“Tu imamo šest zemalja, preko 40 učesnika. Očekujemo fino druženje”, poručio je Mujić.

Saradnju BH Pošte i PTT-a Turske nazvao je korektnom.

“Oni su velika kompanija. Kažu da će do Nove godine imati 50.000 uposlenih. Mi smo manji poštanski operater”, pojasnio je Mujić.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolij
Anadolija

Govorio je i o donaciji koja će danas biti uručena BH Pošti. Radi se o deset mopeda za poštare u BiH.

“Svaka donacija je dobrodošla, pogotovo od naših prijatelja iz Turske. Ona će nam poboljšati i pomoći da nastavimo biti najbolji poštanski operater u BiH, jedan od najboljih poštanskih operatera na području bivše Jugoslavije”, izjavio je Mujić.

Zahvalio se na donaciji navodeći da će ona posebno doprinijeti u implementaciji nove usluge – brze pošte.

Kenan Bozgeyik, generalni direktor PTT-a Turske, izrazio je zadovoljstvo što se danas nalazi u BiH.

“Već tri dana s ekipom radimo naporno na organizovanju ovog događaja. Danas počinjemo s vrlo važnim poslovnim saradnjama koje prevazilaze naše prijateljske i bratske odnose”, rekao je Bozgeyik.

Jedan od tih primjera, prema njegovim riječima, je i jučerašnje potpisivanje protokola o saradnji u oblasti e-trgovine između BH Pošte i PTT-a Turske.

“Na taj način smo započeli veliku saradnju između naših pošta. U isto vrijeme smo poslali poruku mira cijelom svijetu. Pustili smo i u promet zajedničku poštansku markicu. Nastavlja se saradnja između BiH i Turske u svim poljima”, podsjetio je Bozgeyik.

Prema njegovim riječima, danas se u Sarajevu održava takmičenje u brzom hodanju.

“Nadamo se da će to biti lijepo druženje. Nadam se da će nam ovo takmičenje pomoći da ostvarimo veliku sportsku saradnju. Danas smo iz Turske donijeli i poštanske motocikle koji će služiti poštama BiH. Na ovaj način nastavljamo našu historijsku saradnju”, poručio je Bozgeyik.

Takmičenje poštanskih operatera u brzom hodanju je tradicionalna manifestacija. Datira još iz 1977. godine kao primjer integracije, društvene solidarnosti, baštinjenja kulture i tradicije svih zemalja Jugoistočne Evrope. Cilj ovog takmičenja je gajiti dobre odnose među poštanskim operaterima, gajiti sportski duh i njihovu motivaciju.

Takmičenje svih ovih godina praktikuje ista pravila učešća – trke individualnih takmičara koje se ogledaju u ženskim i muškim predstavnicima poštanskih operatera te ekipne nagrade koje dobijaju najbolje rangirane ekipe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.