Prvenstvo ide dalje, BiH čeka eventualne sankcije FIBA-e

Vijesti 11. aug 201817:50 > 17:52
N1

Košarkaška kadetska reprezentacija Kosova stigla je jutros u Sarajevo. Prvenstvo ide dalje, uprkos opstrukcijama s izdavanjem viza protekla tri dana. Ekipama će biti naporno s obzirom na to da se kasni s utakmicama.

Mnogi su stava da je politika uzrokovala neviđeni skandal, koji bi mogao rezultirati ozbiljnim sankcijama FIBA-e prema Košarkaškom savezu BiH.

Nakon, kako kaže, 30 sati putovanja, na relaciji Priština – Skoplje – Sarajevo, selektor Kosova Petrit Zeqiri, konačno će dobiti priliku da izvede svoje igrače na teren. U zaostatku su s utakmicama, treninzima – ali Zeqiri kaže, ustrajat će da na prvenstvu daju sve od sebe.

“Rekli su mi da trebamo da igramo izgleda protiv BiH sutra i protiv Ukrajine igrat ćemo vjerovatno u srijedu tako da će nam biti baš teško, osam dana, osam utakmica imamo bez odmora, ali eto takva je situacija pa daćemo sve od sebe”, kaže Zeqiri.

Sličnog stava je i Admir Prašović, selektor reprezentacije BiH. Politika ga ne interesuje, isključivo sport.

“Svi su fokusirani na utakmice, na rasporede, a nekako je najpoštenije da mi u jednom slobodnom danu odigramo protiv Kosova jer ipak je bilo do nas što nismo izdali vize na vrijeme i mi ćemo se fokusirati da svaku utakmicu odigramo maksimalno angažovano”, navodi Prašović.

No, politika je u svijetu sporta, napravila skandal, kaže član Upravnog odbora državnog Košarkaškog saveza, Mirsad Đonlagić. Kako će reagovati FIBA, nije poznato, jer je riječ o presedanu. Preširok je spektar eventualnih kazni.

“One mogu da se protežu od suspenzije pojedinog člana Saveza, UO Saveza, predsjednika, izbacivanje pojedine selekcije, izbacivanje svih selekcija, finansijsko kažnjavanje. Sada je na nama da probamo da izlobiramo da te kazne ne budu drastične ali da će biti neke kazne siguran sam u to, najmanje što može biti je to da više nećemo dobiti organizaciju nekog prvenstva”, pojašnjava Đonlagić.

Đonlagić je stava da najveću odgovornost snosi ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak. Tvrdi, postoji crno na bijelo dokumentacija u kojoj se članovi Odbora nisu protivili o bilo čemu što se tiče prvenstva. Ministar Crnadak opet tvrdi da nije bilo potpisa člana Odbora Borisa Spasojevića. Šta slijedi?

“Ja sam dobio pismo FIBA-e na to pismo će biti odgovoreno u ponedjeljak oni će dobiti u tom odgovoru sadržaj kompletnog ovog slučaja kako su se stvari kretale ali bilo kakve rokove ili ultimatume ne prihvatamo i nije u redu da se oni daju”, kaže Crnadak.

O eventualnim sankcijama za KS BiH moglo bi se raspravljati početkom novembra na sastanku Svjetske komisije za međunarodna takmičenja u Ženevi, te sredinom novembra u Vilniusu na sjednica Centralnog borda FIBA Evrope.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.