Na šta su institucije potrošile milijardu i 930 miliona KM

Vijesti 11. aug 201818:16 > 18:40
N1

Više od milijardu i 930 miliona maraka Institucije Bosne i Hercegovine potrošile su u 2017. Preciznije - oko 948 milona na troškove institucija, a servisiranje javnog duga koštalo je poreske obveznike još više – oko 983 miliona. Na bruto plate i naknade potrošeno je oko 530 miliona, više nego 2016. godine, a na putne troškove oko 15 miliona.

Uglješa Vuković iz “Transparency International BiH” je potrošnju komentarisao sljedećim riječima:

“Ono što karakteriše našu javnu upravu jeste to jedno neodgovorno trošenje javnih sredstava koje se posebno ispoljava npr. kada govorimo o trošenju sredstava na zaposlene i na poslove koje treba obaviti. Nemaju sve institucije planove usluga u vezi sa ugovrima o djelu i oni se sklapaju bez jasnih kriterijuma niti se prati poslije njihovo izvršavanje i ugovori o djelu se zaključuju sa licima koji su recimo već bili angažovani u tim institucijama kao zaposlenici i angažuju se za ugovore na djelu za poslove koji su već predviđeni sistematizacijama”.

Za unajmljivanje imovine i opreme potrošeno je gotovo 24 miliona maraka, a nabavka materijala koštala je poreske obveznike gotovo 34 miliona. Ukupni prihodi Institucija u prošloj godini iznosili su nešto više od dvije milijarde maraka čime je ostvaren ‘višak’ od 26 miliona maraka.

Adnan Huskić, politički analitičar, smatra da se političari u BiH ne trude da smanje potrošnju.

“Ne stvaraju gubitke zato što su oni predmet kompromisa i tu se posebno Republika Srpska i vlasti unutar Republike Srpske vrlo jasno drže toga da tačno određena svota novca treba da ide, oni se čak i trude da se smanji taj novac koliko god je moguće. Međutim i taj nivo pati od svih onih boljki od kojih pati javna uprava uopšteno gledano, a to je da ti troškovi nisu racionalno iskorišteni, da se previše daje za neke vrste luksuza, barem ono što bi to bilo iz vizure običnih građana, da se može jednostavije i bolje iskoristiti taj novac”, rekao je Huskić.

Za nabavku građevina instutucije su u prošloj godini odvojile oko 50 miliona maraka što je, a na ugovorene usluge oko 38 miliona.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ukazao je da nema naznaka da se budžet može povećati i da nije značajno povećan broj zaposlenih u institucijama BiH.

“10 godina budžet državnih institucija je 950 miliona, a budžeti entiteta su porasli – ja mislim 500, 600 miliona. Treba da znate u kavim okolnostima se radi. Taj budžet je vrlo, vrlo mali i nema naznaka da se može povećati, nema novih institucija sada. Mislim da broj zaposlenih nije dramatično povećan i ne mislim da tu sada treba tražiti neki veliki prostor za kritike. Mislim da je suština taj okvir koji se ne mijenja”, naglasio je Šarović.

Broj tužbi i izgubljenih sporova protiv Bosne i Hercegovine povećavao od 2010. godine. Od tadašnja 53 spora, broj je u 2014. porastao na 229, a u 2016. bilo je 104 spora. I kada se broj sporova počeo se smanjivati, plaćalo se više zbog većih presuđenih iznosa. Tako se nekad za sporove izdvajalo oko dva i po miliona sve do pet i po miliona za prvih deset mjeseci 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.